Vozite li se često biciklom preko zebre na kolniku? Znadete li da je takva vožnja zabranjena, odnosno vožnjom bicikla preko zebre ste u prekršaju? Postoji li situacija u kojoj je vožnja preko zebre dopuštena i koje su kazne za prekršitelje kada nije dopuštena?

Mnogi od nas, tijekom svojeg života – bezbroj su se puta prevezli biciklom preko zebre na cesti. Iako su mnogi svjesni kako je vožnja biciklom preko zebre prekršaj, ipak to čine. Naime, često nemamo volju silaziti s bicikla na zebri – no to bi nas u datom trenutku moglo skupo koštati. Vožnjom bicikla preko zebre riskiramo potencijalnu prometnu nesreću koja se može dogoditi, ali i kaznu koju nam policijski službenik može napisati za takav prekršaj.

Biciklist nije pješak

Mnogi ljudi bicikliste uspoređuju s pješacima, mada to definitivno nije za usporedbu. Bicikl kao takav je prijevozno sredstvo na dva kotača – pa za njega ne mogu vrijediti ista pravila koja vrijede za pješake u prometu. Mogli bismo reći kako bicikl kao prijevozno sredstvo možemo usporediti s automobilom, mada ni ta usporedba nema temelja. Biciklist je jedinstven, ali pomalo nezaštićen sudionik u prometu.

Kada već spominjemo automobile, valja naglasiti kako vozači automobila moraju poštivati prednost biciklista i pješaka. Bez obzira na situaciju, vozač automobila trebao bi propustiti pješaka ili biciklista – jer su te dvije kategorije najmanje zaštićene u prometu. Ipak, želimo li očuvati maksimalnu sigurnost u prometu svatko od nas (pješak, biciklist, vozač automobila) trebao bi se ponašati u skladu s propisima i prometnim pravilima.

Vožnja biciklom preko zebre

Postoji nekoliko različitih situacija u kojima se biciklist može naći pred zebrom, a o kojima ovisi smije li voziti bicikl preko zebre. Odmah da naglasimo, najbolje za biciklista je da prije zebre siđe s bicikla i gura bicikl preko zebre – jer je to jedini siguran način da ne bude kažnjen i da poveća sigurnost svoje aktivnosti u prometu.

Prva nedozvoljena situacija vožnje bicikla preko zebre je u situaciji kada ne postoji biciklistička staza, a biciklist treba prijeći preko zebre. U tom slučaju, biciklist je dužan sići s bicikla i pješice prijeći preko zebre. Zebra kao takva je namijenjena pješacima – i stoga bi se biciklist na zebri trebao ponašati kao pješak (hodati i gurati bicikl).

Druga nedozvoljena situacija u kojoj se biciklist može naći jest kada postoji biciklistička staza i semafor. Iako prema teoriji biciklistička staza dozvoljava biciklistu kretanje na biciklu, takvo kretanje ne dozvoljava semafor. Kao što vjerojatno znadete na semaforu su istaknute figure pješaka – i zeleno svjetlo na semaforu samo pješacima dozvoljava kretanje preko zebre. Dakle, kada imamo i biciklističku stazu i semafore – bicikliranje preko zebre nije dozvoljeno. Siđite i pješice prijeđite cestu gurajući bicikl.

Jedina situacija koja dozvoljava vožnju bicikla preko zebre jest kada postoji biciklistička staza, ali nema semafora. Iako je u toj situaciji uglavnom dozvoljeno prolaziti preko ceste vozeći se na biciklu – savjet je ipak prijeći pješke preko ceste. Ako već ne želite silaziti s bicikla, trebali biste u ovoj situaciji jako usporiti vožnju kako biste bili što oprezniji i vidljiviji prilikom prelaska ceste.

Kazne za prekršitelje

Najveća kazna koja vam se može desiti jest definitivno da stradate u prometu zbog svoje lijenosti i nepažnje. Ozljede biciklista u prometu nisu rijetkost – a veliki broj ozljeda događa se uslijed nesreća u gradovima. Nažalost, biciklisti su zbog svoje slabe zaštite uglavnom najranjivija skupina u prometu. Stoga, svaki korak zaštite koji poduzmete kao biciklist – bi vam mogao spasiti život i sačuvati zdravlje.

Što se tiče novčanih kazna za prekršitelje, one uglavnom iznose 300 kuna za situaciju u kojoj biciklist vozi preko zebre u situaciji u kojoj to nije dozvoljeno. Dakako, ako biciklist u krvi ima više od 0,5 promila alkohola – može dobiti dodatnu kaznu u iznosu od 500 kuna.

Još ćemo jednom naglasiti: zebru je uvijek pametno prijeći pješice gurajući bicikl uz sebe. U većini situacija je vožnja bicikla preko zebre prekršaj – i toga trebate biti svjesni. Vožnjom bicikla preko zebre ne ugrožavate samo svoju sigurnost, već i sigurnost svih ostalih sudionika u prometu. Ponašajte se odgovorno i pametno – te zebru prelazite pješice gurajući bicikl.