Medvednica je savršeno mjesto za bijeg iz gradske gužve – kako Zagrepčancima, tako i stanovnicima mnogih drugih gradova i mjesta. Predivna zagrebačka planina svakodnevna je zanimacija mnogim planinarima, ali i raznim drugim rekreativcima i sportašima – pa tako i biciklistima. Ovih se dana u Zagrebu naveliko raspravlja o tome treba li biciklistima zabraniti vožnju Medvednicom – kako bi se smanjila ugroza planinara na stazama širom Medvednice.

U javnoj se raspravi našao novi pravilnik koji će prema svemu sudeći regulirati vožnju biciklista na obroncima Medvednice. Dakako, stazama na Medvednici trenutno se voze mnogi biciklisti koji povremeno znaju svojim neodgovornim ponašanjem ugroziti planinare koji se kreću označenim planinarskim stazama. Novi će pravilnik prema svemu sudeći onemogućiti (u velikoj mjeri) bicikliste da voze svoje bicikle obroncima predivne Medvednice. Dakako, biciklisti su na tu informaciju reagirali negativno te je nastalo veliko javno negodovanje koje je doprlo i do onih koji donose finalnu zakonodavnu odluku.

Medvednica trenutno ima čak 9 uređenih biciklističkih staza čija dužina ukupno iznosi više od 100 kilometara. Valja naglasiti kako se na obroncima Medvednice nalazi i jedna enduro staza za zaljubljenike ekstremnog biciklizma. Unatoč mnogobrojnim biciklističkim stazama, mnogi se biciklisti vole zaputiti i na staze koje nisu primarno namijenjene njima. Iako to mnogi smatraju problemom, činjenica je da biciklisti ipak ne predstavljaju toliko veliku opasnost za planinare. Naime, kada se uspinju dostižu približno isti tempo kao i planinari, a kod spuštanja većina njih pažljivo zaobilazi planinare na putu. No, uvijek ima i onih neodgovornih koji svojim ponašanjem predstavljaju opasnost – a novi pravilnik teško da će takve bicikliste “otjerati” s planinarskih staza Medvednice. Finalno rješenje i pravilnik trebali bi biti doneseni u studenom ove godine – a tada ćemo saznati tko će se, gdje i kako smjeti voziti po obroncima predivne Medvednice.

Jeste li vozili bicikl obroncima Medvednice i što mislite o eventualnim zabranama vožnje bicikla po Medvednici? Napišite ispod u komentare.