Velika Britanija odlučila je užurbanim tempom popraviti biciklističku infrastrukturu, a dio rezerviranog novca utrošit će i na vaučere kojima će biciklisti popraviti svoje bicikle. Prema prvim najavama u ovaj opsežan projekt V. Britanija planira uložiti čak 2 milijarde funti.

Nedavno smo pisali o tome kako Italija planira sufinancirati kupnju bicikli stanovnicima velikih gradova – kako bi ih potaknuli na češće bicikliranje. Naime, u zemljama Europe još uvijek postoji velika opasnost od zaraze koronavirusom – pa su mnoge zemlje odlučile smanjiti upotrebu javnog prijevoza. Mnogi će gradovi tako javni prijevoz zamijeniti bicikliranjem – čime bi se trebali postići dugoročno prihvatljivi rezultati.

Podaci iz 2018. godine pokazuju kako je bicikliranje u UK činilo tek 1% udjela transporta stanovništva, u odnosu na druge oblike kretanja (npr. javni prijevoz, automobili). No, posljednja istraživanja provedena nakon smirivanja koronavirusa pokazuju kako će sada puno više Britanaca na posao odlaziti biciklom. Ankete pokazuju kako će čak 17 posto ljudi na posao putovati biciklom – što bi zapravo značilo da će se na prometnicama pojaviti više od 5 milijuna Britanaca.

Kako bi se što više olakšao prijevoz biciklima po velikim gradovima, Velika Britanija je odlučila napraviti brze i konkretne poteze. Tako je izglasan proračun za bicikliste u vrijednosti od čak 2 milijarde funti – koji će specijalno biti utrošen na razvoj i poboljšanje infrastrukture za bicikliste.

Prije svega, čelnici države žele pomoći gradovima da što prije dio prometnica pretvore u staze za bicikliste. Uz iscrtavanje novih staza i postavljanje fizičkih prepreka za odjeljivanje dijela za bicikliste i automobile – novac će biti utrošen i na uklanjanje zapreka i nedostataka koji bi mogli smetati biciklistima (npr. popravljanje i prilagođavanje šahtova). Kako bi se proces razvoja biciklističkih staza što brže obavio, Britanske su vlasti brzim postupkom donijele i pravila koja će olakšati pretvaranje u prometnica u biciklističke staze.

Za kraj ćemo još samo spomenuti da će dio novca biti utrošen i na stvaranje posebnih vaučera za bicikliste. Ti će se vaučeri moći iskoristiti u servisima za bicikle – kako bi vlasnici bicikli lako, brzo i uz malen trošak mogli svoje bicikle pripremiti za vožnju. Koliko će iznositi pojedini vaučer za sada nije poznato, no s obzirom na to da će se u prometu naći više od 5 milijuna Britanaca – cifra bi sveukupno mogla biti velika.