Volite voziti bicikl i željeli biste samostalno obaviti popravke na biciklu? Zanima vas koji su vam sve alati potrebni za osnovni popravak bicikla? Što bi trebao sadržavati osnovni paket alata rekreativnog mehaničara za bicikl?

Popravci na biciklu uglavnom zahtijevaju korištenje određenih alata. Naime, bicikl je sastavljen od mnogih dijelova i popravak svakog tog dijela zahtjeva neke alate. U nastavku teksta donosimo vam osnovni popis alata koje bi svaki rekreativni mehaničar trebao imati za popravak bicikla:

Set za skidanje gume uglavnom čini nekoliko malenih alatki čija je namjena olakšati skidanje gume s kotača. Ako ste ikada skidali gumu s kotača jasno vam je da to može biti itekako zahtjevan zadatak. No, uz kvalitetan alat koji provlačite uzduž kotača, skidanje i montiranje gume na kotač ne bi trebao biti veliki problem.

Set za krpanje gume uglavnom se sastoji od zakrpi i ljepila. Iako se krpanje zračnica sve manje koristi u praksi, takav je set uvijek poželjno imati za vrijeme vožnje bicikla. Naime, problemi s gumama često se znaju desiti upravo za vrijeme vožnje – a tada vam zakrpa i ljepilo mogu biti od velike pomoći. Dakako, umjesto ovog seta možete koristiti novu zračnicu.

Set imbus ključeva uglavnom obuhvaća ključeve veličine 2, 3, 4, 5, 6 i 8 mm. Veliki broj dijelova bicikla učvršćen je upravo imbus ključevima i takvi su ključevi zapravo važan alat za svakog biciklista ili servisera bicikli. Moderni alati, sve te veličine ključeva uglavnom efikasno pakiraju u jedan višenamjenski set.

Set s odvijačima i križnim odvijačima za bicikliste služi vam kako biste podesili sve ono što se ne može podesiti s imbus ključevima. Postoje značajne razlike u setovima odvijača pa je najbolje da uzmete onaj koji sadržava najveći broj mogućnosti.

Ključ za zatezanje žbica na kotačima služi vam kako biste centrirali kotače. Dakle, pomoću ovog ključa čete podesiti pravilan položaj kotača, što će spriječiti potencijalna oštećenja ili neželjene situacije tijekom vožnje.

Set za podešavanje pogona bicikla može se sastojati od nekoliko različitih ključeva i alata. Primjerice, u tom setu može biti ključ za pogonsku osovinu s lancem, zatim ključevi za pogonski ležaj, ključ izvlakač kurble pogona, ključ za skidanje kazete, ključ za lanac, itd. Dakle, ovaj set alata služi vam kako biste podesili ili popravili sve dijelove vezane uz pogonski dio bicikla.

Dakako, iznad smo nabrojali samo neke od osnovnih stvari koje bi trebao imati svatko tko planira popravljati bicikl ili bicikle. Postoji i mnogo drugih ključeva, a zanimljivo – postoje i neki alati koji se razlikuju od proizvođača do proizvođača, ovisno o načinu izrade pojedinih dijelova bicikla. Svakako je pametno nabaviti set alata koji sadržava što više alatki i ključeva – jer tim povećavate mogućnosti za popravak raznih vrsta bicikla. Sretno s popravkom bicikla.