Završena je najpoznatija i najpopularnija biciklistička utrka na svijetu – Tour de France. Pobjednik ovogodišnjeg izdanja utrke je mladi talentirani Slovenac Tadej Pogačar koji je osvojio čak 3 od 4 majice Toura. Valja naglasiti kako je Pogačar najmlađi pobjednik Tour de France-a u zadnjih 116 godina, čime je definitivno ostavio važan trag u povijesti ovog natjecanja.

Tadej Pogačar danas slavi svoj 22. rođendan i vjerojatno je spremio veliku feštu – s obzirom na to da mu je jučer pošlo za rukom osvojiti najpoznatiju biciklističku utrku na svijetu. Nakon fantastično odvožene dionice kronometra u subotu, Pogačar je u zadnjoj utrci praktički samo trebao stići do cilja – kako bi zadržao prednost u ukupnom poretku. Pogačar je ukupnu pobjedu osigurao zahvaljujući pobjedama u 3 etape, kao i odlično odvoženim svim ostalim etapama. Vrijedi spomenuti kako je Pogačar veliki broj etapa gledao u leđa svom sunarodnjaku Primožu Rogliču, da bi vodstvo u ukupnom poretku preuzeo jednu etapu prije kraja.

Tour de France tako je dobio drugog najmlađeg pobjednika, nakon što je 1904. godine slast pobjede pripala Henri Cornetu. No, Cornet je tada proglašen pobjednikom nakon četiri mjeseca po završetku utrke, kada su četiri vozača ispred njega diskvalificirana. Pogačar (UAE Emirates) je kroz 21 etapu odvoženu tijekom Tour de France-a ostvario vrijeme 87:20:05, a ispred drugo plasiranog Rogliča (Jumbo-Visma) ima je na koncu 59 sekundi prednosti. Roglič je u subotu nakon poraza u kronometru bio poprilično shrvan, s obzirom na to da je izgubio vodstvo koje je držao u ukupnom poretku kroz veliki dio natjecanja. Treće mjesto u ukupnom poretku na kraju je pripalo Richie Porteu (Trek-Seagafredo) koji je za vodećim Pogačarom zaostao 3:30 minuta. Uz žutu majicu koja je rezervirana za ukupnog pobjednika Tour de France-a, Pogačar je bio najbolji i u poretku vozača mlađih od 25 godina (bijela majica) te među penjačima za što je dobio točkastu majicu. Jedina majica koju je Pogačar prepustio drugim biciklistima je zelena za najboljeg sprintera – koja je pripala Sam Bennett-u (Deceuninck-QuickStep). Spomenuti Bennett je inače slavio u posljednjoj etapi Tour-a s vremenom 2:53:32, ispred Madsa Pedersena i Petera Sagana.

Sve čestitke našim susjedima, Pogačaru i Rogliču na fantastičnim predstavama u Francuskoj. Mladi Pogačar je ovom pobjedom ispisao povijest slovenskog biciklista jer je ovo najbolji rezultat Slovenaca na najpopularnijoj utrci svijeta ikada. Uz slast pobjede, Pogačar je i novčano vrlo dobro prošao jer je zaradio nagradu za pobjednika u vrijednosti 500.000 eura. Uz to, dobio je i 33.000 eura s obzirom na to da je pobijedio u 3 etape.

Što kažete na ovogodišnje izdanje Tour de France-a? Napišite ispod u komentare.