Sustavi javnih bicikala sve su popularniji u Hrvatskoj. Ovih su dana u Splitu predstavljena 194 nova bicikla – čime je Split postao jedan od predvodnika razvoja sustava javnih bicikala. Financije za ulaganje u unapređenje splitskog sustava javnih bicikala povučene su iz raznih izvora, a na predstavljanju je nagoviješteno kako će Split nastaviti s daljnjim širenjem usluge javnih bicikala – kako bi građani dobili kompletiran jedan novi, ekološki prihvatljiv sustav javnog prijevoza.

Građani polako shvaćaju kako je sustav javnih bicikala idealan za prijevoz iz točke A u točku B unutar grada. Cijela priča još više dobiva na značaju kada se broj stranica i bicikala dodatno poveća – pa je moguće u gotovo u svakom dijelu grada sjesti na javni bicikl. Novo proširenje vjerojatno će dodatno povećati popularnost javnih bicikala, koji su i do sada bilježili dobre rezultate. Na predstavljanju je spomenuto kako u Splitu ima čak 11.000 pretplatnika na sustav javnih bicikala, a većinu njih (cca 80%) čine upravo stanovnici Splita.

>> Gdje kupiti kvalitetan i jeftin bicikl? Saznajte u Bicikli akcija.

Na ulicama i biciklističkim stazama grada Splita ovih će se dana pojaviti čak 194 nova javna bicikla, od čega će veliki dio njih biti električni bicikli. Prema riječima nadležnih, u ovoj je fazi u promet pušteno 136 novih električnih bicikala – koji su se pokazali vrlo popularni među dosadašnjim korisnicima usluge javnog prijevoza. Novim povećanjem broja bicikla i postaja za bicikle, grad Split sada ukupno ima 280 javnih bicikala te 51 postaju.

Što se tiče samih ulaganja u nove bicikle, novac za razvoj sustava javnih bicikala stigao je iz više izvora. Tako je 120 električnih i 50 klasičnih bicikala predstavljeno pod okriljem Split Parkinga, dok je 16 električnih i 8 klasičnih bicikala sufinancirano iz EU projekta SUTRA. Split Parking također se pobrinuo za postavljanje 35 novih postaja za javne bicikle, kako bi se usluga proširila na što veće područje grada Splita. No, ulaganja u razvoj sustava javnih bicikala ovime ne staju jer su iz Splita poručili kako kroz novi projekt planiraju napraviti još 16 postaja za bicikle te u gradu osigurati još 50 električnih i 20 klasičnih bicikala.