Slovenci i dalje dominiraju ovogodišnjim Tour de France-om te je vodeći Primož Roglič još dodatno povećao svoju prednost na vodećoj poziciji, unatoč jučerašnjem porazu u 17. etapi. Pobjednik 17. etape Tour de France-a je Kolumbijac Miguel Angel Lopez iz tima Astana, kojemu je ovo prva etapna pobjeda na Tour de France-u.

Miguel Angel Lopez (Astana) je vrlo uspješno odvozio 17. etapu Tour de France-a, koju mnogi još nazivaju “kraljevskom”. Sedamnaesta etapa Toura u dužini 170 kilometara vozila se između Grenoblea i uspona na Col de la Loze iznad Meribela. Prije spomenuti Lopez u cilj je ušao s 15 sekundi prednosti u odnosu na Rogliča, dok je Pogačar za vodećim Lopezom kasnio 30 sekundi.

Fantastična utrka odvijala se u posljednjih nekoliko kilometara etape, s obzirom na to da se radi o vrlo zahtjevnom terenu gdje nagib povremeno prelazi i preko 20 posto. Lopez je tri kilometra prije kraja etape uspio skupiti 10-ak sekundi prednosti u odnosu na slovenski dvojac Roglič – Pogačar. Pomalo se naziralo kako Pogačar ima određenih problema pa je Roglič odlučio pritisnuti na pedalu zadnjih 100-ak metara gdje je skupio sasvim solidnih 15 sekundi prednosti – koje bi se mogle pokazati iznimno važnima na kraju Tour de France-a.

Primož Roglič (Jumbo-Visma) solidnom vožnjom u 17. etapi Tour-a još je dodatno povećao prednost pred svojim sunarodnjakom Pogačarom (UAE Emirates). Pogačar sada u ukupnom poretku zaostaje 57 sekundi za vodećim Rogličem, dok se na treće mjesto nakon pobjede u 17. etapi probio Lopez (zaostatak 1:26 iza Rogliča).

No, događanjima na Tour de France-u još nije kraj te nas već danas očekuje nova etapa dužine 175 kilometara u kojoj će vodeći biciklisti biti stavljeni pred nova iskušenja. Alpska etapa bit će vrlo zahtjevna za bicikliste jer vozi se od Meribela do La Roche-sur-Forona – i pokazat će mogu li vodeći biciklisti i dalje zadržati svoju prednost. Kako se bližimo završetku Tour de France-a sve je izvjesnije da bi ukupna pobjeda mogla otići u ruke našim susjedima.