Želite svoju turističku ponudu proširiti na sektor cikloturizma? Prepoznali ste cikloturizam kao kvalitetnu granu turizma u koju se isplati uložiti novac i vrijeme? Zanima vas tko je zapravo prosječan europski cikloturist i kako prilagoditi ponudu upravo takvom turistu?

Cikloturizam u Europi značajno raste posljednjih godina, a sve više turista na biciklima možemo vidjeti i na našim prometnicama te biciklističkim stazama. Hrvatska zahvaljujući svojim očuvanim prirodnim ljepotama, dobroj geografskoj lokaciji i bogatoj gastronomskoj ponudi – može postati top destinacija za cikloturiste. Posljednjih je godina uloženo puno novaca u razvoj cikloturizma, no još uvijek je mali broj ponuđača koji su fokusirani upravo na cikloturiste.

Želite li svoju ponudu prilagoditi cikloturistima i tako otvoriti vrata poboljšanju i produljenju turističke sezone – vrijeme je da upoznate “prosječnog europskog cikloturista”. Dakle, u nastavku teksta vam odnosimo opis i način ponašanja europskih cikloturista. To vam može uvelike pomoći u kvalitetnijem definiranju ponude i ostvarivanju boljih turističkih rezultata.

Muškarci su nešto dominantniji po pitanju cikloturizma, nego li žene. Dakle, u Europi ima nešto više muških cikloturista, no ženski dio populacije prati ih u stopu. Razlog tome možda leži u činjenici da je za bicikliranje Europom potrebna dostatna hrabrost i izdržljivost – što možda malo više odgovara muškarcima. No, razlika je jako mala.

Prosječna dob europskog cikloturista iznosi 40 – 60 godina. Dakle, radi se o ljudima koji su izgradili svoje obitelji i mjesto u poslovnome svijetu – pa se sada mogu posvetiti istraživanju svijeta na biciklu. Ovo je važan podatak jer možete marketinške aktivnosti usmjeriti upravo na ljude te dobi.

Visoko obrazovanje i visoka primanja također su odlike prosječnog europskog cikloturista. Pretpostavka je da je osoba zahvaljujući visokom obrazovanju stigla do visoke pozicije u tvrtki ili do vlastitog biznisa. Zahvaljujući tome sada si može novčano i vremenski priuštiti putovanje biciklom po Europi.

Turisti na biciklima uglavnom su ljubitelji biciklizma i u svakodnevnome životu. Dakle, puno je veća vjerojatnost da će na daleko putovanje biciklom otići osoba koja svakog dana napravi barem nekoliko kilometara na biciklu, nego li osoba koja bicikl drži zaključan u garaži.

Cikloturisti su skloni putovanjima u grupama. Rijetko se događa da biciklisti na putovanje kreću solo, već se uglavnom grupiraju. Jasno, veliki dio cikloturističkih putovanja odvija se među parovima, a nisu rijetkost ni znatno veće grupe koje žele istražiti određene prirodne ljepote neke zemlje.

Ljubitelji prirode znaju da se s prirodom mogu najbolje zbližiti putujući biciklom. Dakle, cikloturisti su uglavnom veliki zaljubljenici u prirodu i na svakom svom koraku pridržavaju se standarda ekološkog turizma. Uvijek paze na to da u prirodi ostave minimalan trag i da čuvaju prirodne ljepote u kojima mogu uživati.

Samostalne rezervacije i planiranje putovanja posljednja su navika cikloturista, koju ćemo spomenuti u ovome članku. Zbog specifičnosti putovanja biciklom, cikloturisti se ne žele vezivati za fiksne lokacije i datume – pa putovanje organiziraju samostalno. Izbjegavaju agencije, kako bi mogli spontano donositi odluke – kada pronađu lokacije koje im se sviđaju. Želite li se okrenuti cikloturistima – ne trebate forsirati angažmane putem turističkih agencija, već bi bilo bolje da se oglašavate direktno do cikloturista.