Svijet biciklizma nepovratno se mijenja posljednjih godina, a veliku zaslugu za to imaju električni bicikli. I dok su prije desetak godina tek rijetki razmišljali o vožnji bicikla s implementiranom baterijom i električnim pogonskim sustavom, danas su takvi bicikli sve rašireniji u trgovinama, ali i na prometnicama. Inovacije u području biciklizma nastaju iz mjeseca u mjesec, a posebno nas veseli što ovom prigodom imamo prilike predstaviti jednu inovaciju koja je razvijena na domaćem teritoriju.

Marijo Ljubičić mladi je kreativac i inovator iz Imotske krajine, kojeg će neki možda prepoznati po razvoju vlastitog električnog automobila. No, čini se kako je električni automobil bio samo korak prema nečem tržišno atraktivnijem – a to je pametni električni bicikl. Prošle su godine rođaci Marijo i Ivan Ljubičić otvorili tvrtku – kako bi se okrenuli razvoju pametnih električnih bicikli. Njihov je bicikl sada napokon i službeno predstavljen javnosti, a uskoro bi se mogao naći i na prometnicama diljem Lijepe Naše i svijeta.

Funkcioniranjem pogona bicikl je poprilično sličan ostalim električnim biciklima na tržištu, no velika razlika u odnosu na ostale javlja se u funkcionalnosti softvera. Naime, ovaj pametni električni bicikl opremljen je posebnom tehnologijom koja biciklistu omogućava bolje planiranje i istraživanje nekog kraja na biciklu. Kako bi to bilo moguće, bicikl je nadograđen zaslonom putem kojeg biciklist dobiva potrebne informacije o vožnji i znamenitostima, no tu priči nije kraj.

Kada biciklist sjedne na bicikl – električni sustav povezuje se na servere na kojima pronalazi sve važne informacije. Primjerice, uz skidanje ruta i preporuka za vožnju, bicikl će pokupiti i podatke o vremenu i obližnjim atrakcijama. Na temelju želja biciklista – bicikl kreira idealnu rutu za bicikliranje. Tako će primjerice, ljubitelji istraživanja povijesti dobiti biciklističku rutu prepunu znamenitosti, dok će zaljubljenici u prirodu – dobiti atraktivne staze kroz ljepote prirode. Ako se pojavi loša vremenska prognoza, bicikl će biciklistu savjetovati da izbjegne određene rute – odnosno predložit će put kojim bi trebao voziti da izbjegne loše vrijeme.

Ovo iznad je samo dio funkcionalnosti sustava ovog inovativnog bicikla, a vjerujemo da će u budućnosti biti još puno novih nadogradnji. Ovaj je koncept bicikla već pokupio neke vrijedne nagrade na sajmovima, a stigli su i prvi investitori. Za sada je razvijeno dvadeset ovakvih bicikli i dio njih već je prodan. Najave inovatora su kako će ovakav sustav biti posebno interesantan hotelima i turističkim destinacijama – pa očekuju pojačani interes tih kupaca. Nadamo se i vjerujemo kako će Marijo i Ivan nastaviti kvalitetno raditi na ovom zanimljivom projektu i kako će hrvatski bicikli biti prepoznatljivi u svijetu.

Što mislite o ovom inovativnom konceptu bicikla? Napišite ispod u komentare.