Godina koja se polako primiče svojem kraju pokazala nam je kako veliki planovi mogu lako propasti zahvaljujući raznim čimbenicima. I dok smo još u početku godine mislili kako će ovo biti najbolja godina do sada, već u ožujku shvatili smo kako smo u “velikim problemima”. Planovi su se polako počeli urušavati i mnogo se toga promijenilo.

Zdravstvena situacija koja se pojavila itekako je imala utjecaj i na odvijanje raznih biciklističkih natjecanja. Mnoge su rekreativne utrke i biciklijade u potpunosti otkazane, a profesionalne utrke tražile su bolje pozicije u kalendaru – kako bi se mogle uspješno organizirati. Cjelokupna biciklistička sezona zgurana je u drugu polovicu godine pa sada imamo vrlo natiskan raspored koji nam je donio mnoga iznenađenja.

UCI utrke vrlo su popularne kako među profesionalcima tako i među rekreativcima, no njihov raspored često je bio pomalo nezgrapan i bez problema u kojima smo se našli ove godine. Srećom, shvatili su to i organizatori pa su sada pripremili UCI Marathon Series kalendar za 2021. godinu – kako bi olakšali sudjelovanje i planiranje budućih biciklističkih događanja.

Kalendar je napravljen po uzoru na onaj Svjetskog kupa, a cjelokupna ideja je popularizacija ovog zanimljivog biciklističkog natjecanja. Proteklih je godina došlo do određenih preklapanja s drugim utrkama pa je djelomično pao interes biciklista za sudjelovanjem u ovome natjecanju. No, sada imamo spreman kalendar koji bi trebao riješiti većinu dosadašnjih organizacijskih problema.

U UCI Marathon Series kalendaru za iduću godinu nalazi se 8 utrka. Radi se o 2 etapne utrke (Cape Epic i Andalucía Bike Race) i 6 jednostavnih utrka. Evo kako izgleda kompletni kalendar UCI natjecanja za 2021. godinu:

  • 21. – 28. ožujka – Južna Afrika: Absa Cape Epic, Cape Town, Western Cape
  • 20. – 25. travnja – Španjolska: Andalucía Bike Race, Jaen i Cordoba
  • 2. svibnja – Poljska: Bike Marathon Jelenia Gora, Jelenia Gora
  • 12. lipnja – Italija: Hero Sudtirol Dolomites – XCM, Selva Val Gardena
  • 31. srpnja – 1. kolovoza – Turska: Sakarya – XCM, Sakarya
  • 21. kolovoza – Švicarska: Grand Raid BCVS – MTB Alpine Cup – XCM, Verbier i Grimentz
  • 12. rujna – Francuska: La Forestiere, Les Moussieres-Arbent
  • 8. listopad – Francuska: Roc d’Azur, Frejus

Iako kalendar izgleda primamljivo i atraktivno, vidjet ćemo što će nam donijeti sljedeća godina. Ako se zdravstvena situacija narednih mjeseci ne popravi moguća su nova otkazivanja i premještanja utrka – što bi značajno poremetilo planirani raspored. No, pričekajmo početak iduće godine, nadamo se puno bolje i uspješnije od ove na izmaku.