Iako je ponuda za cikloturiste u Hrvatskoj još uvijek u ranoj fazi razvoja, činjenica je da imamo nekoliko fantastičnih primjera – koji pokazuju kako cikloturizam može biti dobar mamac za nove turiste. Ovih je dana objavljeno kako Nacionalni Park Krka ima trenutno čak 470 kilometara uređenih biciklističkih staza – u kojima turisti mogu uživati na biciklu.

Razvoj biciklističkih staza u samoj blizini rijeke Krke posljednjih se godine intenzivirao – a rezultati jasno pokazuju da se radi itekako dobar posao. Nacionalni park Krka plijeni pozornost turista svojim predivnim zelenilom, vodenim tokovima i slapovima – a sada će u svemu tome turisti moći uživati i na biciklu.

Razvoj biciklističkih staza tekao je postepeno i u ovome trenutku turisti na raspolaganju imaju dugih 470 kilometara biciklističkih staza. Staze se savršeno spajaju s prirodnim ljepotama rijeke Krke pa će turisti na biciklu moći uživati u nekim od najljepših prirodnih atrakcija Hrvatske. Najdulja staza obuhvaća 95,1 kilometara i namijenjena je biciklistima u puno kondiciji, dok je najkraća staza od 8,6 namijenjena početnicima – koji tek povremeno sjedaju na bicikl. Dakle, za svakog ima ponešto – i sigurni smo da će turisti uživati u barem djeliću ljepota koje nudi pogled s biciklističkih staza.

Razvoj novih biciklističkih staza po Nacionalnom parku Krka dio je projekta Krka Bike – čiji je krajnji cilj sačuvati prirodu, a istovremeno turistima omogućiti kvalitetno razgledavanje svih ljepota nacionalnog parka na biciklu. U sklopu projekta osmišljeno je i definirano 14 biciklističkih ruta po parku – kojima se spajaju najatraktivniji dijelovi parka. Biciklističke rute označene su signalizacijom pa će se biciklisti lako snalaziti istražujući NP Krka. Dakako, rute su različite težine i konfiguracije terena – a sve informacije vezane uz bicikliranje po parku javno su dostupne.

Ovim je projektom NP Krka visoko postavio ljestvicu za sve ostale atraktivne destinacije Hrvatske – koje još uvijek nedovoljno pažnje posvećuju cikloturizmu. Nadamo se kako će NP Krka sada nastaviti s aktivnim promoviranjem cikloturizma – i razgledavanja ljepota Krke s bicikla. S najdužom biciklističkom stazom u Hrvatskoj – sada imaju sjajan zalog za promociju hrvatskog cikloturizma.

Planirate li istražiti ljepote NP Krka na biciklu? Napišite ispod u komentare.