Povodom Svjetskog dana bicikla (3. lipnja) Krapinsko-zagorska županija odlučila je predstaviti novosti u projektu razvoja cikloturizma u tom dijelu Hrvatske. Posljednjih se godina ova županija odlučila pozicionirati na karti cikloturizma, kako bi privukli još više novih gostiju – zaljubljenika u prirodu i bicikliranje. Uložen je veliki novac u razvoj turističke ponude za turiste na biciklima, a evo što su poručili javnosti.

Konferencija je održana u Krapini, a sam župan Željko Kolar na konferenciju je stigao biciklom. Župan je istaknuo kako se županija posljednjih godina aktivno bavi razvojem cikloturističke ponude i kako će se razvoj turizma nastaviti u tom smjeru. U posljednjoj su fazi projekta napravili nekoliko biciklističkih odmorišta – a upravo je kod jednog takvog (u neposrednoj blizini Muzeja krapinskih neandertalaca) održana ova konferencija.

Uz 5 odmorišta za bicikliste na kojima su pametne klupe i gdje biciklisti mogu predahnuti i popraviti svoj bicikl, u izgradnji je još 5 novih biciklističkih odmorišta. Izgrađena je i označena ukupno čak 21 biciklistička ruta, koje obuhvaćaju više od 700 kilometara staza. Pripremljene su biciklističke karte, a osvježena je i službena web stranica cikloturizma u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Sav razvoj cikloturističke ponude Krapinsko-zagorske županije zapravo je dio velikog projekta Ride & Bike – kojim se osim razvoja biciklističke ponude razvija i konjički turizam. Nova faza projekta nosila je naziv Ride & Bike 2, a sveukupno je u razvoj turističke ponude u sklopu tih projekata do sada utrošeno oko 3 milijuna kuna. Uskoro bi se u implementaciji trebala naći i oznaka standarda Ride & Bike – kojom će se označiti ugostitelji koji ponudom udovoljavaju cikloturistima. Naglašeno je kako je izgradnja biciklističkih ruta o ovom dijelu Hrvatske nešto otežana zbog brdovitog kraja, no unatoč tome Zagorje je idealna destinacija za posjet cikloturista.

Kvalitetne turističke ponude u kontinentalnoj Hrvatskoj još uvijek nedostaje i svaki ovakav projekt je potrebno pohvaliti. Razvojem infrastrukture za cikloturiste otvorit će se nove mogućnosti za razvoj takve vrste turizma. Krapinsko-zagorska županija je na dobrome putu da postane poželjna destinacija turista na biciklima i nadamo se kako će se investicije u taj sektor turizma nastaviti i u budućnosti.

Jeste li posjetili Zagorje na biciklu i kakva su vaša iskustva? Napišite ispod u komentare.