Situacija s koronavirusom stopirala je neke projekte koji su bili u planu za izvršenje ove godine, a među njima je nažalost i razvoj cikloturizma. Posljednjih je godina mnogo novca uloženo u razvoj cikloturizma, posebice u području kontinentalne Hrvatske. Sjeverozapadni dio Hrvatske to je jako dobro iskoristio jer su napravljene i označene mnoge nove staze diljem Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije. Dakako, uključene su bile i druge regije (pa i države), a osim biciklističkih staza izgrađena je i razna druga infrastruktura za potrebe biciklista.

Iako nas projekti u području cikloturizma uvijek razvesele, čini se da ih ove godine i neće biti baš puno. Uz trenutno otvorene projekte koji su već u tijeku i trebali bi biti završeni, od novih projekata vrlo vjerojatno neće biti ništa. Naime, Ministarstvo turizma prošlog je tjedna objavilo Odluku o stopiranju svih potpora koje su trebale biti dostupne za ulaganje u cikloturizam u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Ovom odlukom Ministarstvo je u nekoj mjeri “spriječilo” daljnji razvoj cikloturističke ponude u unutrašnjosti Hrvatske, no nekako nam se čini kako je ovo utemeljena odluka (s obzirom na stanje u turizmu ove godine). Vjerujemo da će sačuvana sredstva biti pretočena u spašavanje sezone na Jadranu – a na uštrb razvoja kontinentalnog turizma.

Bilo kako bilo, mnogi će projekti razvoja cikloturizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske uz ovaj potez Ministarstva turizma vrlo vjerojatno ostati u ladici. Za sada nije poznato što je s projektima koji su dugoročno planirani i koji se razvijaju već nekoliko godina. Nadamo se kako će ova odluka biti kratkog vijeka te kako će Ministarstvo već u narednim mjesecima pronaći rješenje za nove investicije u sektor cikloturizma.

Važno je naglasiti kako popularnost biciklizma u Europi sve više raste, a što će vjerojatno uzrokovati i porast broja turista na biciklima. Kontinentalni dio Hrvatske i do sada je bio popularan odabir turista na biciklima, a širenje ponude – trebalo bi ići u prilog tome. Stoga, investicije u razvoj cikloturizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske su nužne – želimo li stvoriti prilike za razvoj cjelogodišnje turističke sezone u unutrašnjosti Hrvatske.

Što mislite o potezu Ministarstva turizma i ukidanju potpora za razvoj cikloturizma? Napišite ispod u komentare.