Vikend iza nas donio je jedno vrlo zanimljivo biciklističko natjecanje u nama susjednu Sloveniju. U Mariboru, točnije na Pohorju – odvijalo se svjetsko prvenstvo u brdskom bicikliranju. Atraktivna utrka spusta dodatno je bila otežana ne baš povoljnim vremenskim uvjetima, gdje su dijelovi staze bili pod vodom. No, sve to nije spriječilo najbolje spustaše svijeta da svojim atraktivnim potezima stignu do cilja i osvoje željene bodove u borbi za osvajanje Svjetskog kupa.

Biciklisti prepuni adrenalina prošlog su se vikenda preselili u Maribor gdje je u dva dana održana atraktivna biciklistička utrka. U petak, na kišom okupanoj stazi, svi zainteresirani mogli su pratiti iznimno zanimljivu utrku – biciklistica i biciklista. U nedjelju je održan drugi dan brdske utrke te smo dobili i nove pobjednike koji su se primakli vodećim pozicijama u ukupnom poretku.

Nedjeljna utrka donijela je nešto blaže uvjete za bicikliranje, iako je staza na pojedinim dijelovima još uvijek bila mokra – i samim time opasna za spuštanje. Među finalisticama, najbolje se snašla Njemica Nina Hoffmann koje je s vremenom 2:38,602 najbrže stigla do cilja. Drugo mjesto pripalo je Francuskinji Marine Cabirou (+1,899), dok je treće mjesto zauzela Talijanka Elenora Farina (+4,212). Među muškim biciklistima, utrku je najbrže odvozio Francuz Loris Vergier s vremenom 3:07,771, koji je svoju pobjedu slavio i u petak. Na drugom mjestu završio je prošlogodišnji pobjednik Loic Bruni, dok je treće mjesto pripalo Britancu Matt-u Walker-u.

Uz vrlo atraktivan seniorski dio natjecanja biciklista i biciklistica, snage su na stazi odmjerile i mlade snage brdskog biciklizma. Održana je tako utrka za mlađe generacije biciklista (juniore) – u kojoj smo također vidjeli pregršt super poteza i snalažljivih momenata. Među djevojkama, prvo mjesto pripalo je Francuskinji Leoni Pierrini, drugu poziciju zauzela je Belgijanka Siel Van der Velden, dok je treća bila Amerikanka Ella Erickson. U muškom dijelu natjecanja za bicikliste juniore slavio je Irac Oisin O’Callaghan, koji je slavio i u utrci u petak. Drugo mjesto pripalo je Portugalcu Nuno-u Reis-u, dok je treći bio Amerikanac Dante Silva.

Nakon atraktivnih dvodnevnih spusteva po vrlo zahtjevnom i vodom natopljenom Pohorju, biciklisti se sele nešto zapadnije. Nove utrke u svjetskom kupu održat će se u Portugalu, a trenutno definirani datumi su 29. listopad i 1. studeni. Vjerujemo da će uvjeti za natjecanje biti dobri i da će se ova skraćena biciklistička sezona odviti prema željenom planu organizatora.