Nudite smještaj za turiste i željeli biste svoju ponudu prilagoditi cikloturistima? Zanima vas kako uz pomoć cikloturizma produljiti turističku sezonu i što trebate ponuditi cikloturistima? Kakve usluge očekuju turisti na biciklima?

Cikloturizam je grana turizma koja sve više raste na području Europe. Posljednjih smo godina svjedoci kako sve više rekreativnih biciklista dolazi na odmor u Hrvatsku. Uz to što ostaju duže u Hrvatskoj od ostalih vrsta turista – cikloturisti žele upoznati ljepote čitave Hrvatske, a ne samo našu obalu. Dakle, cikloturizam je prilika da razvijete svoju turističku ponudu u bilo kojem kutku Hrvatske, praktički od početka proljeća pa sve do kraja jeseni.

Želite li biti destinacija pogodna za cikloturiste – morate ponuditi ono što cikloturisti traže. Nisu to neki posebno zahtjevni uvjeti – i većinu usluga za cikloturiste lako ćete ostvariti. U nastavku vam donosimo nekoliko ideja kako svoju smještajnu ponudu prilagoditi cikloturistima:

Nabaviti alat za jednostavne popravke bicikla

S obzirom na to da cikloturisti na biciklima prijeđu veliki broj kilometara, često su im potrebni određeni popravci na biciklu. Kako sa sobom ne žele nositi puno prtljage koja ih usporava i ograničava, cikloturisti iznimno cijene mjesta u kojima imaju mogućnost (barem manjih) popravaka bicikla. Dakle, želite li provući cikloturiste, nabavite neki set alata za bicikliste (možete pronaći već za 300 kuna) i istaknite kako kod vas imaju mogućnost popravka bicikla.

Ponudite cikloturistima smještaj na samo jednu noć

Cikloturisti vole akciju i neprestano su u želji da biciklom istražuju nova mjesta i atrakcije. Uglavnom se na jednome mjestu ne zadržavaju dugo, već se sele 20+ kilometara svakog dana ili svakih nekoliko dana. Imate li smještaj u blizini neke prirodne atrakcije i predivnog krajobraza – to će biti sjajan mamac za cikloturiste. Želite li se maksimalno prilagoditi cikloturistima – vaš smještaj bi trebao nuditi mogućnost boravka cikloturista na samo jednu noć.

Mogućnost pranja i sušenja odjeće i opreme

Za vrijeme svojih avantura na biciklu, cikloturisti imaju ograničeno mjesto za spremanje odjeće, obuće i opreme. Na raspolaganju su im samo bisagi i pokoja dodatna torba pa uglavnom više puta koriste istu odjeću za vrijeme putovanja. Dakako, zbog znojenja i raznih vremenskih utjecaja kojima su izloženi – cikloturisti imaju potrebu za stalnim pranjem i sušenjem svojih stvari. Kako biste privukli cikloturiste u svoj smještaj – ponudite im mogućnost pranja i sušenja odjeće i opreme.

Prostor za sigurno spremanje bicikla

Ovo je vrlo vjerojatno i najveća investicija koju ćete imati po pitanju prilagodbe smještaja cikloturistima. Iako, imate li neku suvišnu prostoriju u svojem domu – ova vas nadogradnja može koštati 0 kuna. Dakle, cikloturisti na svoja putovanja biciklom najčešće odlaze na kvalitetnim biciklima koji ponekad znaju imati i veliku vrijednost. Činjenica je da cikloturisti neće biti cijelo vrijeme na biciklu, a lopovi na bicikle uvijek vrebaju. Stoga, ponudite cikloturistima prostoriju u kojoj mogu držati svoj bicikl i stvari pod ključem – i tako spriječiti eventualne probleme s otuđenjem bicikla.

Ponudite dodatne informacije za bicikliste

Bicikl nudi turistima priliku da istraže svaki kutak Hrvatske na osebujan i jedinstven način. Stoga, cikloturisti uvijek traže kvalitetne informacije – kako bi saznali gdje se kriju najveće ljepote prirode. Budite cikloturistima od pomoći – i ponudite im raznovrsne informacije kako bi što bolje istražili mjesto u kojem borave. Što se tiče prirodnih atrakcija, cikloturistima možete ponuditi razne karte biciklističkih ruta i znamenitosti koje mogu posjetiti. Zatim, ponudite im informacije o tome gdje su najbliži servisi za bicikle, kao i ima li u okolici kakvih događanja za bicikliste. Što više informacija za bicikliste imate – to će oni biti zadovoljniji vašim pristupom, a možda ostanu i koji dan dulje kod vas.

Ponudite domaću hranu i delicije

Većina turista na svojem putovanju želi uz prirodne atrakcije i kulturne znamenitosti – upoznati i gastronomsku ponudu nekog mjesta. Cikloturisti na biciklima troše veliki broj kalorija pa moraju kvalitetno jesti. Ponudite cikloturistima bogatu ponudu domaće hrane – i omogućite im da kušaju najbolje lokalne specijalitete. Ako je moguće, hranu energetski prilagodite potrebama biciklista – mada to u većini slučajeva oni ni neće tražiti. U slučaju da ne želite ili ne možete nuditi gotovu hranu – cikloturistima barem omogućite korištenje kuhinje za pripremanje hrane.

Jeste li spremni za cikloturiste?

Popularnost biciklizma u Europi raste, što znači da bi uskoro u Hrvatsku moglo stizati još više turista na biciklima. Uzmemo li u obzir da imamo savršeno očuvane prirodne ljepote i da su biciklisti gosti koji će u Hrvatskoj ostati duže od ostalih vrsta turista – cikloturizam postaje sjajna prilika za razvoj Hrvatskog turizma.

Želite li postati destinacija po mjeri cikloturista – svoju ponudu smještaja prilagodite prema gore navedenim savjetima. Prilagodbe vas neće koštati puno, a mogle bi produljiti vašu turističku sezonu – jer turisti na biciklima bicikliraju od početka proljeća do kasne jeseni. Iskoristite priliku – i postanite kvalitetan iznajmljivač za cikloturiste.

Je li vaš smještaj prilagođen potrebama turista na biciklima? Napišite ispod u komentare.