Koronavirus je stvorio mnoge neprilike u gotovo svim područjima gospodarstva i života, no sve se čini kako bi mogao imati itekako pozitivan utjecaj na razvoj biciklizma u Europi. Naime, veliki europski gradovi krenuli u ogromne prilagodbe prometnica – kako bi one bile u što većoj mjeri prilagođene povećanom broju biciklista.

Korak dalje u svemu tome, napravit će i jedna od koronavirusom najpogođenijih država Europe – Italija. Naime, talijanska vlada odlučila je sa 70 posto sufinancirati kupovinu bicikla – građanima koji žive u gradovima s više od 50.000 stanovnika.

Ministrica prometa i infrastrukture, Paola De Micheli, javnosti je prenijela informaciju kako će svaki građanin koji kupi bicikl (a živi u gradu s više od 50.000 stanovnika) dobiti do 500 eura potpore – za kupnju bicikla. Uz kupnju bicikla, takve će potpore biti dodijeljene i osobama koje kupe električni skuter ili koje se pretplate na korištenje servisa za dijeljenje skutera i bicikli.

Ovom naknadom od 500 eura žele se potaknuti stanovnici gradova da ne koriste javni promet i tako održavaju socijalnu distancu – koja je potrebna zbog smanjenja mogućnosti širenja zaraze. Ujedno, ovim potporama Italija nastoji potaknuti rast ekonomije, koja je zbog koronavirusa u velikim problemima. Paket mjera za rast ekonomije vrijedan je ukupno 55 milijardi eura.

Uz to što će građanima biti ponuđene novčane potpore, Italija je odlučila i promijeniti zakone – kako bi se što prije mogla izgraditi kvalitetna infrastruktura za bicikliste. Dakle, po uzoru na ostale gradove Europe i talijanski će gradovi dobiti nove površine za vožnju bicikla, dok će vjerojatno biti smanjeni kapaciteti za javni prijevoz i vožnju automobilima.

Možemo primijetiti kako se sve više gradova u Europi okreće u smjeru biciklizma. Želi se što više smanjiti korištenje autobusa, tramvaja i ostalog javnog prijevoza – a korištenje bicikla nameće se kao sjajna alternativa.

U Hrvatskoj se za sada ne spominju mjere potpore biciklistima, a nažalost se ne spominje ni proširenje i poboljšanje infrastrukture za bicikliste. No, nadamo se da će i naše vlasti ubrzo prepoznati bicikliranje – kao sjajno rješenje za putovanje građana (posebice u velikim gradovima).