Cikloturizam igra sve zapaženiju ulogu u hrvatskom turizmu i iz godine u godinu brojimo sve više turista koji našu predivnu zemlju istražuju na biciklu. Shodno tome, sve je više destinacija koje ulažu u razvoj cikloturističke ponude – a među njima u budućnosti bi se trebala naći i Korčula. Ova predivna, prirodno i kulturno bogata destinacija trebala bi postati omiljeno odredište cikloturista – kako u vrijeme sezone, tako i van sezone. No, pred Korčulom je razdoblje razvoja cikloturističke ponude koje će zasigurno iziskivati puno vremena i truda – no čelnici i mještani Korčule pripremaju se za zahtjevnu akciju.

Turistička zajednica Grada Korčule prepoznala je cikloturizam kao jedan od važnih smjerova na kojima bi se trebala bazirati turistička ponuda ovog kraja. Također, prepoznali su kako je potrebno upariti znanje i iskustvo svih građana grada Korčule – kako bi se došlo do kvalitetnih i atraktivnih rezultata. Stoga je nedavno raspisan javni poziv kako bi se sve uključene strane razvoja cikloturizma mogle uključiti u razradu strategije cikloturističke ponude. Time grad Korčula želi potaknuti zainteresirane fizičke i pravne osobe da daju svoje prijedloge za razvoj cikloturističke ponude Korčule.

Strategija razvoja turizma Grada Korčule za razdoblje 2017. do 2022. godine definira cikloturizam kao jedan od smjerova na kojima se treba poraditi – kako bi se privukli turisti željni bicikliranja. Unutar te strategije jasno se navodi kako je potrebno odraditi nekoliko važnih zadataka – s ciljem ostvarivanja zacrtanog plana. Prvotno, treba se utvrditi trenutno stanje cikloturističke infrastrukture Korčule, a na temelju kojeg će se zatim izraditi plan aktivnosti za razvoj infrastrukture i usluga. Dakako, nakon toga slijedi proces koordinacije sudionika razvoja te aktivna provedba zacrtanog plana. Kako bi se projekt razvio prema planu definirat će se radne skupine, koje će ujedno i nadgledati te izvještavati o provedbi projekata.

Zainteresirane strane mogu se priključiti izradi plana razvoja cikloturizma grada Korčule tako da popune prijavnicu do 29. rujna 2020. godine te istu dostave putem emaila. Posebno se to odnosi na turističke agencije, smještajne i ugostiteljske objekte, sportske udruge i objekte, ali i sve koji su zainteresirani sudjelovati u razvoju cikloturizma grada Korčule. Nas veseli činjenica da se još jedan turistički grad okreće razvoju biciklističke infrastrukture i radujemo se budućnosti u kojoj ćemo uživati u Korčuli na biciklu.