Sutra, 3. lipnja obilježava se World Bicycle Day. To je dan kada svijet promišlja o biciklistima i biciklizmu – te načinu života biciklista koji pridonosi boljoj budućnosti. Bicikliranje kao stil života sve je popularniji diljem mnogih europskih gradova, a čini se kako će uskoro obuhvatiti gradove diljem planete. Kako bi u stilu proslavili World Bicycle Day, Europska biciklistička federacija (ECF) odlučila je održati javnu raspravu o dobrobiti biciklizma i kako vožnja bicikla utječe na život ljudi.

World Bicycle Day ima zadatak promovirati biciklizam i pridonijeti popularnosti vožnje bicikla. Upravo će se na ECF panelu raspravljati o tome kako se svijet okrenuo biciklizmu nakon širenja koronavirusa i kako to može pozitivno doprinijeti životu, okolišu i budućnosti. Dio rasprave bit će usmjeren na povećanje novčanih ulaganja u biciklističku infrastrukturu, kako bi se izjednačila razina sigurnosti za ekološke vozače na dva kotača.

Događaj u organizaciji Europske biciklističke federacije (ECF-a) trebao bi započeti raspravom Jill Warren i Morten Kabell, o tome kako vožnja bicikla može spriječiti širenje zaraze koronavirusom. Rasprava bi trebala započeti u 14.00 sati – i za prijavu potrebno je posjetiti sljedeći link. Nakon uvodnog dijela, raspravi će se pridružiti i mnoga druga poznata imena koja se bore za veći utjecaj biciklizma u svakodnevnom životu. Prijavom na gore spomenuti link, moći ćete pratiti raspravu sljedećih aktera: Raluca Fiser (moderator), Christophe Najdovski, Will Haynes, Saskia Kluit i Miguel Gaspar.

Vožnja bicikla postala je jedan od najpopularnijih oblika transporta u europskim gradovima nakon smirivanja situacije s koronavirusom. Iako su se mnogi gradovi odlučili uvelike posvetiti razvoju bolje biciklističke infrastrukture, inicijative koje se zalažu za bolje uvjete za bicikliste itekako su dobrodošle. Vjerujemo kako će se na ovom javnom panelu čuti svakakve zanimljive ideje i prijedlozi za poboljšanje biciklističke situacije u Europi, a možda se stvori i dobar okvir koji će pomoći europskim čelnicima da više brige posvete razvoju biciklističke infrastrukture. Proslavite World Bicycle Day na kvalitetan način – ili pratite raspravu o budućnosti biciklizma u Europi ili odvozite barem nekoliko kilometara biciklom (mada vremenska prognoza i nije baš najbolja za sutra).