Posljednjih su mjeseci dostavne službe i poštari imali puno posla. Naime, online kupnja u karanteni je znatno porasla pa su dostavne službe grcale u poslu. Ipak, sada se stanje malo počelo smirivati jer ljudi više ne strahuju od odlaska u trgovine – pa vjerujemo da će se u budućnosti i segment dostave vratiti u normalu.

Svjedoci smo posljednjih mjeseci kako dostava na biciklu igra sve važniju ulogu u ukupnom servisu dostavljanja robe. Biciklisti koji na leđima prevoze velike torbe sve su popularniji, a uz hranu koju prevoze – sve je češći i prijevoz raznih drugih potrepština. Već smo pisali o tome kako se u Zagrebu sada pojavio još jedan konkurent u tom području Bolt Food. No, velike promjene započele su se događati i na svjetskoj razini u području dostave paketa.

DHL Express ovih je dana predstavio soju novu uslugu dostave koja će biti bazirana na biciklima, a bit će iznimno ekološki prihvatljiva. U početnoj testnoj fazi ovog projekta, DHL Express je nabavio 4 e-cargo bicikla koji će vršiti dostavu ne području Miami-ja u SAD-u. Ovi su bicikli dio DHL GoGreen strategije koja bi do 2025. godine u velikoj mjeri trebala promijeniti način na koji se dostavljaju paketi i pošta u SAD-u. Naime, ideja ove strategije jest značajno smanjiti onečišćenje zraka prilikom dostavljanja paketa – te tako utemeljiti novi ekološki pristup dostave.

Četiri bicikla koja su krenula u upotrebu trebala bi umanjiti onečišćenje zraka za popriličnih 100.000 kilograma CO2. Radi se o biciklima na tri kotača koji su opremljeni velikim kontejnerom u kojeg stane otprilike 180 kilograma robe, odnosno paketa. Kako bi ovaj sustav profunkcionirao bit će potrebno prilagoditi i dio dostavne infrastrukture – čime će se olakšati, ali i ubrzati sustav dostave paketa. Iz DHL-a poručuju kako su iznimno ponosni na ovaj testni projekt i kako se nadaju da će ovaj način dostave paketa na biciklima biti samo uvertira u zelenu budućnost. Pokaže li se ovaj eksperiment uspješnim, DHL će ovakav način dostave vjerojatno proširiti i na druge gradove i države.