Warning: The magic method Vc_Manager::__wakeup() must have public visibility in /home/finjaknet/biciklisti.hr/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-manager.php on line 203

Warning: The magic method Automattic\WooCommerce\Admin\FeaturePlugin::__wakeup() must have public visibility in /home/finjaknet/biciklisti.hr/wp-content/plugins/woocommerce/packages/woocommerce-admin/src/FeaturePlugin.php on line 316

Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /home/finjaknet/biciklisti.hr/wp-content/plugins/unyson/framework/includes/hooks.php on line 259
Cikloturizam - najljepša mjesta u Hrvatskoj za putovanje biciklom i cikloturizam

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

Cikloturizam 

– najljepša mjesta u Hrvatskoj za putovanje biciklom i cikloturizam –

Koja su najljepša mjesta u Hrvatskoj za putovanje biciklom? Gdje se razvija cikloturizam i kakvu ponudu iznajmljivači i ugostitelji nude cikloturistima? Koje rute voze hrvatski biciklisti i kako nastaju njihove biciklističke priče?

Popularnost turizma za bicikliste sve više raste, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Želite li istražiti ljepote Hrvatske i Europe na biciklu – na pravome ste mjestu.

Biciklisti imaju predivan pogled na svijet i prekrasnu prirodu oko sebe. Cikloturizam omogućuje domaćim i stranim biciklistima uživanje ne samo u prirodi, već i u raznim kulturnim znamenitostima i gastronomskoj ponudi. Odaberite neku od kategorija koja vas zanima:

Cikloturizam u Hrvatskoj i svijetu

Cikloturizam u Hrvatskoj i svijetu

Kliknite i saznajte mnoštvo informacija o cikloturizmu i zašto cikloturizam postaje sve popularniji

Biciklističke priče

Biciklističke priče

Kliknite i pročitajte fantastične Biciklističke priče domaćih biciklista i istražite njihove najzanimljivije tajne i putovanja

Najljepša mjesta za bicikliranje

Najljepša mjesta za bicikliranje

Kliknite i saznajte koje su najbolje biciklističke destinacije u Hrvatskoj i Europi te gdje otići na putovanje biciklom

Savjeti za putovanje biciklom

Savjeti za putovanje biciklom

Kliknite i naučite kako ugodno putovati biciklom te saznajte što savjetuju iskusni putnici na biciklu

RAZVOJ CIKLOTURIZMA

Cikloturizam u Hrvatskoj i svijetu

Cikloturizam intenzivno raste kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Shodno porastu broja turista na biciklima, raste i ponuda koju ti turisti mogu istražiti biciklirajući. Iako Hrvatska još uvijek pomalo kaska za zapadnim zemljama Europe, činjenica je da je posljednjih godina puno vremena, znanja, truda i novaca uloženo u razvoj cikloturističke ponude Hrvatske.

Razvijene su i oformljene mnoge biciklističke staze diljem Hrvatske, kako bi biciklisti mogli istraživati brojne prirodne i kulturne znamenitosti. Mnogi smještajni kapaciteti prilagodili su svoju ponudu biciklistima, nudeći im siguran zaklon bicikla od kradljivaca i lošeg vremena.

Širom Hrvatske postavljene su stanice za odmor biciklista i osnovni servis bicikla. Izgrađene su i neke znamenitosti koje su posebno namijenjene cikloturistima jer imaju prilagođen pristup.

U svakom slučaju, razvijeno je puno sadržaja za cikloturiste i Hrvatska velikim koracima grabi ka popularizaciji te vrste turizma u Hrvatskoj. Stručnjaci koji analiziraju i razvijaju cikloturizam slažu se kako je Hrvatska svojim geografskim i klimatskim položajem jedna od destinacija s najviše potencijala za razvoj cikloturizma tijekom čitave godine.

Srećom, ponuda za cikloturiste u Hrvatskoj postaje sve bogatija, što će zasigurno potaknuti mnoge da u narednim godinama posjete Hrvatsku na biciklu.

CIKLOTURIZAM U BROJKAMA

Broj cikloturista u snažnom porastu

Živimo u vremenima punim stresa i napetosti, a bijeg u prirodu na biciklu nameće se kao sjajno rješenje za ugodan i efektan odmor. Turisti širom Europe sve više prepoznaju biciklizam kao odličan vid rekreacije, ali i način na koji mogu osobnije i temeljitije istraživati znamenitosti Europe. Moderni turisti ne žele stajati satima u automobilskim kolonama i ne žele gužve u gradovima, a za izbjegavanje tih dviju čimbenika – bicikl je sjajno rješenje.

Da ideje o razvoju cikloturizma u Europi nisu samo puste predodžbe – jasno pokazuju brojke dobivene iz opsežnih istraživanja. Prema tim brojkama, prošle je godine (2019.) na području Europe prodano više od 15 milijuna bicikala – što potencijalno znači i veliki broj novih turista na biciklima. No, broj prodanih bicikala nije nužno pokazatelj razvoja ciklo turizma, ali sjedeći podaci to svakako jesu.

Istraživanje u Francuskoj 2020. Godine pokazalo je kako je broj cikloturista porastao za čak 31 posto u odnosu na godinu prije – što je itekako veliki postotak koji pokazuje da je cikloturizam sve popularniji.

Fantastični podaci za cikloturizam stižu i iz biciklističke Nizozemske gdje je u 2020. godini preuzeto čak 74% više karata s biciklističkim stazama, nego godinu dana ranije. To su smo dva primjera rasta cikloturizma, a takvih pozitivnih primjera ima širom Europe.

Podaci koje je javnosti predstavio Europski Parlament pokazuju kako se u Europskoj Uniji godišnje ostvari više od 2.3 milijarde biciklističkih izleta. Veliki broj tih izleta su zapravo jednodnevni izleti, ali ima i izleta u kojima se ostvaruju jedno ili više noćenja. Konkretno, više od 20.4 milijuna biciklističkih izleta završi s jednim ili više noćenja. Stoga, raste i potreba za kvalitetnim smještajem za bicikliste.

Cikloturizam postaje novi turistički trend i to je sada potpuno jasno. Istraživanje znamenitosti na biciklu je zabavno, zdravo i jedinstveno – stoga bicikl pod noge i na pedaliranje Hrvatskom.

CIKLOTURIZAM

Biciklističke priče

Biciklističke priče su jedinstveni projekt portala Biciklisti.hr unutar kojeg ćemo redovito predstavljati predivne, zanimljive i emotivne priče naših biciklista širom Hrvatske. Vjerujemo kako će nam mnogi rekreativni biciklisti ispričati (riječima, fotkama i videom) svoju jedinstvenu biciklističku priču. Želite li nam poslati svoju priču pošaljite je ovdje.

Mnogi biciklisti svakog dana sjedaju na bicikl ne bi li otišli na turistički izlet, vožnju na svježem zraku, trening ili primjerice na posao. Biciklisti na svojim biciklističkim rutama nailaze na razne zanimljive, stresne, emotivne ili vesele trenutke.

Vjerojatno se i vama dogodilo da za vrijeme vožnje naletite na jedan zanimljiv trenutak koji vam se trajno urezao u pamćenje.

Želimo da te zanimljive i emotivne trenutke podijelite s nama i sa svim ostalim biciklistima. Rubrika Biciklističke priče redovito će donositi zanimljiva iskustva biciklista s ciljem popularizacije biciklizma i kulture bicikliranja. Evo koje su biciklističke priče trenutno aktualne:

CIKLOTURISTI SAVJETUJU

Najljepša mjesta u Hrvatskoj i Europi za bicikliranje

Hrvatska je prema procjenama europskih stručnjaka jedna od najpogodnijih destinacija za razvoj cjelogodišnjeg cikloturizma. Povoljna klima koja nije suviše hladna u zimskim mjesecima ni suviše vruća u ljetnim mjesecima – pogoduje dolasku cikloturista kroz čitavu godinu. Iako imamo puno potencijala, problem je što još uvijek imamo lošu infrastrukturu za bicikliste. Čak 57% turista nezadovoljno je biciklističkom infrastrukturom u Hrvatskoj.

Hrvatska ima poprilično raznolik krajobraz koji omogućava svim grupama biciklista da pronađu idealnu rutu za vožnju bicikla. Brdovito Zagorje i ravna Slavonija pogodni su za one nešto slabije kondicije, biciklisti željni adrenalinskih avantura mogu se zaputiti u Gorsku Hrvatsku, dok svi željni morskog zraka mogu uživati u kilometrima predivne hrvatske obale.

Uz predivne prirodne ljepote koje je moguće istražiti na biciklu, Hrvatska krije i mnoštvo gastronomskih i kulturnih atrakcija. Mnoga ukusna domaća jela razmazit će nepca biciklista, a predivne građevine sa stoljetnim tradicijama očarat će poglede znatiželjnika. Mnogo je toga što Hrvatska može ponuditi cikloturistima – i vrijeme je da upoznamo najljepša mjesta u Hrvatskoj za bicikliranje.

Jedinstvena rubrika Najljepša mjesta u Hrvatskoj i Europi za bicikliranje ponudit će vam mnoštvo korisnih turističkih savjeta – želite li istraživati Hrvatsku i Europu na biciklu. Prilike za putovanje biciklom su svuda oko nas, a uz novosti ove rubrike saznajte što se isplati posjetiti. Evo nekoliko novosti iz rubrike Najljepša mjesta u Hrvatskoj i Europi za bicikliranje:

CIKLOTURIZAM U HRVATSKOJ

Biciklističke staze Hrvatske

Razvoj cikloturističke ponude u Hrvatskoj rezultirao je definiranjem i obilježavanjem novih biciklističkih staza i ruta. Hrvatska u ovome trenutku službeno ima 10 vlastitih biciklističkih ruta, a kroz Hrvatsku prolaze i četiri velike europske biciklističke rute. Dakle, možemo reći kako je Hrvatska kroz sve predjele itekako dobro povezana biciklističkim rutama – što je sjajan temelj za daljnji razvoj cikloturizma.

Atraktivne biciklističke staze koje prolaze Hrvatskom na svojem putu donose mnoge prirodne i kulturne znamenitosti. Turisti na biciklima tako mogu uživati u sadržaju baš po njihovom guštu – što i jest jedna od pogodnosti koju cikloturizam donosi. Vjerujemo i nadamo se kako će se u budućnosti ulaganja u razvoj biciklističkih ruta i sadržaja još povećati te kako ćemo dobiti još neke nove biciklističke staze.

vožnja bicikla cikloturizam turisti na biciklima putovanje biciklom biciklističke priče vožnja bicikla

Kroz Hrvatsku trenutno prolazi 10 biciklističkih ruta:

D1 – Dravska biciklistička ruta – dužine 244.4 milja

D2 – Savska biciklistička ruta – dužine 267.5 milja

D3 – Dinarska biciklistička ruta – dužine 334.4 milja

D4 – Jadranska biciklistička ruta – dužine 698.7 milja

D5 – Moslavina i Sjeverna Slavonija ruta – dužine 189.0 milja

D6 – Zagorska Karolina ruta – dužine 238.8 milja

D7 – Jadran, Plitvice, Lonjsko polje, Balaton ruta – dužine 244.6 milja

D8 – Jadran – Drava biciklistička ruta – dužine 283.9 milja

D9 – Neretva – Slavonija biciklistička ruta – dužine 257.5 milja

D10 – Jadranski otoci – dužine 345.4 milja

bicikli cikloturizam turisti na biciklima putovanje biciklom biciklističke priče vožnja bicikla biciklisti

Hrvatska je i dio 4 EuroVelo velikih europskih biciklističkih ruta:

EV8 – Mediteranska biciklistička ruta (Jadranska ruta) – dužine 7500 kilometara – biciklistička staza prolazi kroz čak 11 mediteranskih zemalja (od Andaluzije do Cipra)

EV6 – Atlantik – Crno more (Dunavska ruta) – dužine 3.653 kilometra – biciklistička staza povezuje 10 europskih zemalja, a uglavnom se veže uz 6 velikih europskih rijeka

EV9 – Baltičko – Jadransko more – dužine 1.900 kilometara – biciklistička staza povezuje obalu Baltičkog mora s Jadranskom obalom (završava u Puli), a povezuje ukupno 6 europskih zemalja

EV13 – Ruta željezne zavjese (Dravska ruta) – dužine 10.400 kilometara (najduža EU bike ruta) – prati nekadašnju granicu Željezne zavjese, a pri tome povezuje 20 EU zemalja, 14 znamenitosti UNESCO svjetske baštine i 3 europska mora

Jasno označene i deklarirane biciklističke staze i rute glavni su preduvjet za brz i kvalitetan razvoj cikloturizma. Hrvatska se sve aktivnije uključuje u razvoj novih biciklističkih ruta i samim time naš lokalni cikloturizam dobiva sve važniju ulogu u europskom cikloturizmu. Ako još niste, sada je pravo vrijeme da istražite jednu od biciklističkih ruta koje se prostiru širom Hrvatske i Europe.

TURISTI NA BICIKLU

Savjeti za putovanje biciklom

Putovanje biciklom iziskuje jedan novi poboljšani nivo razmišljanja u kojem morate biti spremni na sve situacije. Cikloturisti na svojim putovanjima dolaze u doticaj s raznim problemima i izazovima – a samo smirenim i razboritim pristupom mogu uživati u putovanjima.

U rubrici Vožnja bicikla nabrojali smo mnoge benefite vožnje bicikla, a sada ćemo samo spomenuti kako biciklizam rješava problem stresa i znatno podiže imunitet osobe. Samim time, bicikliranje je jedan od najzdravijih, najzanimljivijih i najosobnijih načina putovanja – kroz koje možete znamenitosti doživjeti na jedan jedinstven i osebujan način.

Kako bismo vam olakšali putovanje biciklom na web portalu Biciklisti.hr ćemo redovito objavljivati savjete za udobno, sigurno i zanimljivo putovanje biciklom. Jedinstveni način putovanja zahtjeva od turista na biciklu i prilagođen stil vožnje, opreme i ponašanja.

Želimo vam puno sreće na svim vašim zanimljivim putovanjima predivnim krajolicima i znamenitostima Hrvatske i Europe. Uvjereni smo kako cikloturizam dobiva jedan novi značaj na području Europe – što znači da će veliki dio ponude biti prilagođen cikloturistima. Samim time, prilike i potencijal atraktivnih putovanja biciklom raste – i vrijeme je da se i vi okušate u turističkim vožnjama bicikla.

Nadamo se da ste saznali nešto više o cikloturizmu u Hrvatskoj i Europi. Sada predlažemo da pogledate jednu od sljedećih rubrika:

Vožnja bicikla

Saznajte sve o vožnji bicikla

Trgovine bicikala

Saznajte sve o kupnji bicikla

Biciklijade

Saznajte sve o biciklijadama


Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /home/finjaknet/biciklisti.hr/wp-content/plugins/unyson/framework/helpers/class-fw-session.php on line 13

Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/finjaknet/biciklisti.hr/wp-content/plugins/unyson/framework/helpers/class-fw-session.php on line 24

Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /home/finjaknet/biciklisti.hr/wp-content/plugins/unyson/framework/helpers/class-fw-session.php on line 13

Warning: Undefined global variable $_SESSION in /home/finjaknet/biciklisti.hr/wp-content/plugins/unyson/framework/helpers/class-fw-session.php on line 24

Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /home/finjaknet/biciklisti.hr/wp-content/plugins/unyson/framework/helpers/class-fw-session.php on line 13