Tražite kvalitetne biciklističke rukavice, no niste sigurni što odabrati prilikom kupnje? Koje karakteristike trebaju imati kvalitetne rukavice za bicikl? Od kojih materijala trebaju biti izrađene biciklističke rukavice i gdje trebaju imati jastučiće?

Biciklističke rukavice obavezan su dio biciklističke opreme, posebice ako planirate voziti nešto duže biciklističke rute. Ruke se tijekom vožnje bicikla znoje, pa pridržavanje upravljača bicikla (gripova) postaje sklisko i opasno. Također, upravljač bicikla apsorbira veliki dio udaraca neravnih staza što se direktno prenosi na vaše dlanove – pa vas ruke nakon dugih vožnji mogu boljeti.

Uz dva gore navedena glavna problema, postoji i mogućnost pojave raznih drugih problema – vozite li bicikl bez biciklističkih rukavica. Primjerice, mogu se pojaviti žuljevi na rukama usred dugih vožnji, gripovi mogu nadražiti vašu kožu, ruke mogu utrnuti, a šake su vrlo izložene ozljedama prilikom padova s bicikla. Stoga, biciklističke rukavice se nameću kao sjajno rješenje za sve prije navedene probleme vožnje bicikla.

Na tržištu postoji puno različitih vrsta rukavica – koje variraju dizajnom, karakteristikama, ali i cijenom. Mnogi biciklisti nisu sigurni koje rukavice za bicikl odabrati od silne ponude pa trebaju savjete za kupnju. U nastavku teksta predstavit ćemo vam osnovne karakteristike koje kvalitetne biciklističke rukavice trebaju imati kako biste uživali u ugodnoj i sigurnoj vožnji bicikla:

biciklistička oprema voznja bicikla bicikliranje biciklističke rukavice kupnja rukavice za bicikl
Photo: pixabay.com

Biciklističke rukavice trebaju biti udobne, lagane i prozračne

Kada krenete u kupnju biciklističkih rukavica, važno je da odaberete one rukavice u kojima se osjećate udobno. Naime, biciklističke rukavice nosit ćete veći dio vožnje bicikla – koja može potrajati do nekoliko sati. Samim time, premalene ili neadekvatne rukavice dovest će do utrnuća šaka – što zasigurno želite izbjeći.

Lagane rukavice neće vam stvarati osjećaj sputavanja za vrijeme vožnje te ćete moći maksimalno uživati u svakom kilometru na biciklu. Iako u suštini razlika između biciklističkih rukavica u težini nije značajna, činjenica je da gel jastučići i deblji materijali mogu utjecati na sam osjećaj težine rukavica tijekom vožnje. Dakle, birajte lagane rukavice u kojima se osjećate kao da ni nemate rukavice na rukama.

Biciklističke rukavice trebaju biti prozračne kako bi vaše ruke “disale” za vrijeme vožnje bicikla. Proizvođači rukavica za bicikl uglavnom koriste materijale s rupicama koji osiguravaju prozračnost šaka. Kada se ne koriste rupičasti materijali, tada se na dijelove rukavica stavljaju posebni mali otvori koji omogućuju oslobađanje znoja i prozračivanje šaka.

Jastučići s gel ispunom ili memorijskom pjenom

Kvalitetne biciklističke rukavice trebaju imati jedan ili više jastučića – koji smanjuju jačinu udaraca i tako sprječavaju bolove u rukama. Rukavice uglavnom imaju nekoliko jastučića (otoka) koji su raspoređeni diljem dlana – kako bi što bolje štitili dlanove od neželjenih udaraca. Kvalitetne rukavice za bicikl imat će veliki broj jastučića kako bi se pokrio gotovo čitav dlan – a samo na mjestima pregiba neće biti jastučića.

Jastučići na biciklističkim rukavicama uglavnom su ispunjeni udobnim gelom ili memorijskom pjenom koja se uspješno prilagođava strukturi upravljača bicikla. Skuplje rukavice uglavnom donose i bolje performanse po pitanju broja i udobnosti jastučića, mada cijena nužno ne mora biti presudni faktor.

Bilo kako bilo, kvalitetne biciklističke rukavice obavezno moraju imati jastučiće za apsorbiranje udaraca. Ti jastučići u končanici će vam i osigurati mogućnost duljih vožnji biciklom jer neće doći do bolova u rukama (šakama). Kakav će točno biti raspored jastučića (otoka) ovisi isključivo o proizvođaču i zamišljenom dizajnu biciklističkih rukavica.

Biciklističke rukavice izrađene od prirodne ili umjetne kože

Koža donosi vrlo dobre performanse po pitanju izdržljivosti i ugode pa je veliki broj rukavica izrađen upravo od prirodne ili umjetne kože. Valja ovdje naglasiti kako nisu cjelokupne rukavice izrađene od kože, već samo dijelovi koji su izloženi gripovima, dok je gornji dio rukavica uglavnom izrađen od vrlo prozračnih (rupičastih) materijala.

Proizvođači uglavnom odabiru kožu koja omogućava određene prilagodbe kako bi rukavice bile još udobnije i prozračnije. U većini slučajeva koža je brušena kako bi se osigurao bolji prijem na gripove, ali i spriječilo klizanje u raznim situacijama. Prirodna ili umjetna koža rukavicama ujedno daje i jedan elegantan dizajn te su biciklističke rukavice jedan od omiljenijih dijelova biciklističke opreme.

voznja bicikla bicikliranje biciklističke rukavice kupnja rukavice za bicikl rukavica savjeti
Photo: pixabay.com

Palac od mikrofibre ili flisa za brisanje znoja i čišćenje naočala

Ako ste već istražili ponudu rukavica za bicikl mogli ste primijetiti kako veliki broj rukavica ima palac izrađen od materijala različitog od ostatka rukavice. To nije nimalo slučajno ni čudno jer taj “posebni palac” ima svoju jedinstvenu zadaću. Palac biciklističke rukavice uglavnom je izrađen od posebnih materijala koji se brzo suše – kao što su mikrofibra i flis.

Ideja palca na biciklističkim rukavicama je omogućiti biciklistu lagano i ugodno brisanje znoja koji se javlja tijekom vožnje na čelu ili ostalim dijelovima tijela. Ujedno, jedinstveni palac rukavica može vam poslužiti za čišćenje biciklističkih naočala, a neki će biciklisti u šali reći – kako vam može poslužiti i za brisanje nosa.

Uglavnom, palac kvalitetnih biciklističkih rukavica trebao bi biti izrađen od posebnih materijala koji su udobni i kvalitetno brišu znoj. Ujedno ti bi se materijali trebali brzo sušiti i omogućiti vam opetovano korištenje.

Vezice između prstiju za lakše skidanje biciklističkih rukavica

Vezice između prstiju su praktično standard koji se nalazi na gotovo svim biciklističkim rukavicama. Naime, većina biciklističkih rukavica ne prekriva cijele prste već samo dlanove i početke prstiju. Razlog tome je što se tako postiže bolja ventilacija šake jer prsti nisu zatvoreni unutar rukavice.

Dakako, postoje i zimske biciklističke rukavice koje prekrivaju cijelu šaku i prste. Te zimske rukavice za bicikl uglavnom su i podložene kako bi biciklistima pružile ugodu i zadržavanje topline šaka tijekom vožnje bicikla u hladnim uvjetima.

Ipak, kada pričamo o biciklističkim rukavicama svi uglavnom pomisle na rukavice bez cjelokupnih prstiju (rukavice bez prstiju). Skidanje tih rukavica predstavlja svojevrsni problem, kojem su proizvođači rukavica mudro doskočili. Između prstiju postavljene su sitne vezice zahvaljujući kojima je puno lakše skinuti biciklističke rukavice nakon vožnje. Svaki proizvođač ima svoj stil postavljanja tih vezica, tako da se razlikuju od modela do modela.

Guma na završecima protiv povlačenja rukavica

Iako vam se možda na prvu ne čini tako, no rukavice tijekom vožnje bicikla itekako puno rade. Biciklist neprestano mijenja položaj ruku, steže i otpušta mjenjač, koristi ručice kočnica – i sve to uzrokuje mnoštvo rada šake i rukavica. Biciklističke rukavice loše kvalitete nažalost će se tijekom vožnje skupiti – što može dovesti do velike neudobnosti i žuljeva.

Kvalitetne biciklističke rukavice s druge strane imaju posebno dizajnirane rubove koji onemogućuju povlačenje rukavica za vrijeme vožnje. To znači da nema neudobnog skupljanja rukavica, kao ni opasnosti od žuljeva. Neki proizvođači biciklističkih rukavica na rukavice dodaju gumirane završetke kako bi u potpunosti eliminirali mogućnost povlačenja rukavica.

Gornja površina rukavice od rupičastog materijala

Donji dio rukavice uglavnom je napravljen od neke vrste kože ili specijalno dizajniranog čvrstog materijala koji donosi veliku izdržljivost i prilagođava se strukturi rukavice. Važno je da donji dio biciklističke rukavice bude čvrst i postojan kako biste mogli ugodno i kvalitetno upravljati upravljačem bicikla. No, s gornje strane rukavice priča je potpuno drugačija.

Biciklistička rukavica na gornjoj strani uglavnom ima rupičasti materijal koji omogućava bolji protok zraka za vrijeme vožnje. Zahvaljujući rupicama na tankom materijalu, nadolazeći zrak sprječava znojenje pa će vaše šake za vrijeme vožnje biti suhe. Proizvođači nude razne koncepte i dizajne, no uglavnom se odlučuju za prozračne rupičaste materijale koji su iznimno lagani, ali u konačnici i čvrsti.

Ovdje ćemo samo još jednom spomenuti i zimske rukavice za bicikl. Kod zimskih biciklističkih rukavica struktura je znatno drugačija, a proizvođači se uglavnom odlučuju za korištenje vodootpornih materijala. Zahvaljujući vodootpornim materijalima šake biciklista bit će zaštićene od vanjske vlage (kiše i snijega), a ujedno će vas zaštiti i od hladnog vjetra.

bicikliranje voznja bicikla bicikliranje biciklističke rukavice kupnja rukavice za bicikl
Photo: pixabay.com

Rastezljiva tkanina u području zglobova

Kod kupnje biciklističkih rukavica važno je pripaziti da odaberete odgovarajuću veličinu – u kojoj će se vaše ruke osjećati ugodno. Ovisno o položaju na biciklu, zglobovi ruku jedan dio vožnje nisu u potpunosti ispruženi već se nalaze pod nekim kutem. Kod loših rukavica može se pojaviti neudobno tiskanje rukavica na vaše zglobove, što će uzrokovati kasnije bolove.

Poznati proizvođači biciklističkih rukavica tom su problemu doskočili tako da u područje zglobova stavljaju rastezljive tkanine koje se mogu prilagoditi svim kutevima zglobova. Takve rukavice ne vrše pritisak na zglobove pa samim time ne postoji bojazan od kasnijih bolova. Tražite li udobne rukavice za sve stilove vožnje bicikla, svakako pripazite da je tkanina na zglobovima rastezljiva i prilagodljiva.

Čičak traka za bolje fiksiranje biciklističkih rukavica

Rastezljiva tkanina u području zglobova ujedno može predstavljati i svojevrsni problem – jer rukavice ne “leže” čvrsto i kvalitetno na vašim rukama. Kako biste učvrstili biciklističke rukavice na svoje šake veliki broj proizvođača u područje zglobova stavlja čičak trake.

Čičak trake na rukavicama mogu biti različitih veličina i oblika, no to je uglavnom i pomalo nebitno. Naime, važno je da čičak traka biciklistima omogućava kvalitetno stabiliziranje rukavice na šaku, a ujedno osigurava željenu udobnost tijekom vožnje. Ovisno o stilu vožnje bicikla, tijekom vožnje možete otpuštati ili zatezati čičak traku – kako biste postigli maksimalnu udobnost.

Silikonski detalji za bolje primanje rukavica na gripove

Proizvođači rukavica za bicikle svjesni su kako rukavice moraju pružiti odgovarajuću udobnost, ali i sigurnost prilikom vožnje bicikla. I dok smo elemente udobnosti već nabrojali iznad u tekstu, sada je vrijeme da spomenemo i nešto o sigurnosti.

Biciklističke rukavice trebale bi zaštiti šake vozača prilikom padova s bicikla. Nekako instinktivno, većina biciklista se prilikom padova dočeka upravo na šake – s ciljem sprječavanja ozljeda ostalih dijelova tijela. Prilikom padova na šake, rukavice su itekako vrijedan čimbenik zaštite.

No, kako bi spriječili padove i osigurali sigurnije upravljanje biciklom neki proizvođači na rukavice stavljaju posebne silikonske elemente. Ti silikonski elementi nalaze se s donje strane rukavica i njihova je zadaća osigurati bolji prijem rukavice i gripova. Dakle, ti bi elementi trebali osigurati kvalitetnije i sigurnije upravljanje biciklom – i zbog toga su poželjan detalj na biciklističkim rukavicama.

Reflektirajući elementi za dodatnu vidljivost i sigurnost

Biciklisti su u uvjetima slabije vidljivosti teško primjetni ostalim sudionicima u prometu. Stoga, stalno naglašavamo kako je poželjno imati što više reflektirajućih elemenata prilikom vožnje bicikla po noći. Uz to što se reflektirajući elementi nalaze na biciklu, biciklističkoj majici i hlačama – poželjno je da se nalaze i na rukavicama.

Mnoge biciklističke rukavice na sebi imaju reflektirajuće trake koje su vidljive drugim sudionicima u prometu. Reflektirajući elementi mogu se nalaziti na raznim dijelovima rukavica, a pozicioniranje ovisi o samome proizvođaču. Iako možda reflektirajući elementi nisu prioritet kod odabira rukavica, poželjno je da se nalaze na biciklističkim rukavicama.

Rukavice za bicikl atraktivnog dizajna

Mnogim biciklistima dizajn rukavica je možda na prvom mjestu jer se žele osjećati elegantno za vrijeme vožnje bicikla. No, od dizajnu biste trebali razmišljati tek nakon što željene rukavice zadovolje sve (ili barem većinu) prije navedene karakteristike.

Valja naglasiti kako tržište zaista obiluje raznim modelima i dizajnima biciklističkih rukavica te biciklist može odabrati upravo ono što mu odgovara. Od elegantnih jednobojnih crnih rukavica pa sve do šarolikih rukavica jarkih boja. Zaista ima svega, a na vama je da odaberete ono što vam najviše odgovara.

voznja bicikla bicikliranje biciklističke rukavice kupnja rukavice za bicikl
Photo: pixabay.com

Koliko koštaju kvalitetne biciklističke rukavice?

Kvalitetne biciklističke rukavice ne moraju biti pretjerano skupe, a često se mogu nabaviti na raznim akcijama biciklističkih trgovina. Tržište nudi raznoliku ponudu, a neke najosnovnije (neudobne i loše) biciklističke rukavice moguće je nabaviti već za 50 kuna na više. Ipak, savjetujemo vam da izbjegnete te najjeftinije i odvojite samo malo više novca – kako biste se domogli kvalitetnih rukavica za bicikliranje.

Udobne, sigurne i prozračne biciklističke rukavice mogu se nabaviti po cijeni od 100 kuna na više. Uglavnom se cijena kvalitetnih rukavica kreće oko 200 kuna, mada možete izdvojiti i puno više želite li neke top brendove i modele rukavica. Cjenovni rang od 100 do 250 kuna nudi sasvim solidnu ponudu i preporuka je da odaberete nešto u tom rangu (ili skuplje dakako).

Što se tiče samih proizvođača rukavica za bicikl, biciklisti imaju zaista puno mogućnosti. Neki od najpopularnijih brendova u navedenom cjenovnom razredu do 250 kuna su: KTM, Specialized, Ziener, Merida, Northwave, Bontrager, Author, Giro, Endura, itd. Bilo koji brend odabrali, važno je da se u rukavicama osjećate ugodno i nesputano.

Biciklističke rukavice možete pronaći u svim trgovinama bicikala, a ponuda se uglavnom znatno razlikuje od trgovine do trgovine. Prije same kupnje biciklističkih rukavica svakako provjerite savjete koje smo naveli iznad u tekstu. Želimo vam puno sreće kod odabira rukavica za bicikliranje i veliki broj sretno odvoženih kilometara na biciklu.