Planirate kupiti biciklističku kacigu, no niste sigurni kakva biciklistička kaciga vam treba? Zanima vas na što je sve potrebno pripaziti kod kupnje kacige za bicikl? Koje su karakteristike važne i kako da biciklistička kaciga savršeno odgovara vašim potrebama?

Biciklistička kaciga iznimno je važan dio biciklističke opreme, posebice ako planirate raditi duge i opasne biciklističke rute. No, kvalitetna biciklistička kaciga može vam spasiti život u raznim svakodnevnim biciklističkim avanturama pa je preporučljivo njeno nošenje u svakom trenutku.

Mnogi biciklisti nisu sigurni kako odabrati idealnu kacigu za svoje potrebe i na što je potrebno pripaziti kod kupnje kacige za bicikl, odnosno za biciklista. Svaka je kaciga jedinstvena i donosi raznovrsne funkcionalnosti – a biciklist mora odabrati upravo ono što najviše odgovara njegovom tipu vožnje.

Kako bismo vam olakšali donošenje odluke prilikom kupnje biciklističke kacige, odlučili smo u nastavku teksta predstaviti nekoliko važnih karakteristika na koje je potrebno pripaziti kod nabavke biciklističke kacige. Ne zaboravite da vam biciklistička kaciga može spasiti život i stoga je iznimno vrijedan dio biciklističke opreme. Evo na koje karakteristike trebate pripaziti prilikom kupnje biciklističke kacige:

nova kaciga za bicikliste biciklistička kaciga kaciga bicikl voznja bicikla kaciga kacige biciklisticke biciklisti hr
Photo: Pixabay.com

Sigurnost biciklističke kacige

Biciklizam je, htjeli mi to priznati ili ne, poprilično opasan sport. Biciklisti, bilo cestovni bilo brdski, na svakoj svojoj vožnji izloženi su mnogim nedaćama i mogućnostima ozljeđivanja. Nažalost, nesreće na biciklu nisu rijetkost, a kaciga je jedan od ključnih mehanizama obrane tijela od težih ozljeda. Naime, modrice i ogrebotine po tijelu neće vam prouzročiti trajne traume, ali udarac glavom o tlo – mogao bi imati trajne posljedice na vaše zdravlje.

Više-manje sve kacige napravljene su s jednim jasnim ciljem – zaštititi glavu biciklista od ozljeda. Neke kacige su kvalitetnije, a neke manje kvalitetne – pa prilikom kupnje trebate pripaziti na to. Kacige koje koštaju više uglavnom donose i bolju razinu zaštite, odnosno kvalitetnije sprječavaju potencijalne ozlijede biciklista.

Razvijeni su posebni sigurnosni standardi koji garantiraju biciklistima da će njihova glava biti sigurna prilikom padova. Dakako, nisu sve kacige prilagođene tim standardima i mudro je izbjegavati kacige koje nemaju jasno naglašene sigurnosne standarde. S druge strane, kacige koje su napravljene u skladu s barem jednim sigurnosnim standardom (SNELL, ASTM/SEI, ANSI, CPSC) – garancija su kvalitete izrade i sigurne zaštite glave prilikom bicikliranja.

Neki proizvođači po pitanju garantiranja sigurnosti glave biciklista otišli su još jedan korak dalje – pa imaju garanciju u slučaju da kaciga pukne za vrijeme neke biciklističke nezgode. Dakle, ti proizvođači biciklistima garantiraju da će kaciga izdržati svaki udarac i da će sačuvati glavu biciklista u svakom trenutku. Dakako, te su kacige nešto skuplje, ali su definitivno poželjan odabir po pitanju sigurnosti vozača na biciklu.

kaciga za bicikliste biciklistička kaciga kaciga bicikl voznja bicikla kaciga kacige biciklisticke biciklisti hr vziti bicikl
Photo: Pixabay.com

Dizajn kacige za bicikle

Ako ste ikada nabavljali kacigu za bicikl, zasigurno ste primijetili kako u ponudi ima raznih vrsta kaciga. Nisu sve biciklističke kacige za sve prilike pa je potrebno prilikom kupnje obratiti pažnju na vrstu (dizajn) kacige koja vam treba.

Samo da spomenemo, prve biciklističke kacige pojavile su se 70-ih godina prošlog stoljeća i bile su iznimno teške i neudobne. Bile su to zatvorene kacige slične onima koje koriste vojnici, a zbog svojeg izgleda i težine – baš i nisu bile popularne među biciklistima. No, s godinama su kacige napredovale i danas na tržištu imamo posebno prilagođene kacige – koje su funkcionalne, sigurne, udobne i lagane.

Najveći dio ponude današnjih biciklističkih kaciga bazira se na kacigama za cestovni biciklizam. Kacige su to atraktivnog dizajna s mnoštvom otvora, koje su svojim aerodinamičkim karakteristikama i dizajnom sigurne i udobne za korištenje. Spomenute kacige najčešće imaju prilagođeni oblik suze s puno paralelnih otvora kako bi se osigurala što bolje prozračnost za vrijeme vožnje. Uz to što ove kacige koriste cestovni biciklisti, mogu se koristiti i za MTB biciklizam.

Za bicikliste koji su skloniji ekstremnijim biciklističkim disciplinama tu su jedinstvene kacige koje više podsjećaju na kacige za motoriste. Te su biciklističke kacige poprilično robusne i čvrste, a zbog toga su i nešto teže od ostalih vrsta kaciga. Ujedno, te kacige uglavnom sadržavaju i vizir s prednje strane, kako bi pokrile i zaštitile cjelokupnu glavu od mogućih ozljeda.

Ljubitelji BMX vožnje u trgovinama biciklističkom opremom mogu pronaći posebno dizajnirane kacige upečatljiva izgleda – koje podsjećaju na kacige vojnika. Zbog svoje ekstremnosti i adrenalinske vožnje, BMX vozači trebaju aktivnu zaštitu lubanje – a upravo će im te pune kacige takvo što osigurati. Dakako, takve kacige su nešto teže i manje prozračne pa nisu ugodne za dugotrajno nošenje.

kaciga za bicikliste biciklistička kaciga kaciga bicikl voznja bicikla kaciga kacige bmx biciklisticke biciklisti hr
Photo: Pixabay.com

Udobnost biciklističke kacige

Mnogi rekreativni biciklisti ne vole nositi kacigu jer smatraju kako će ih biciklistička kaciga sputavati u udobnoj i atraktivnoj vožnji bicikla. Nažalost, problem vjerojatno uopće nije u neudobnosti kaciga – već u poimanju biciklista da su kacige neudobne.

Moderne kacige za bicikl napravljene su od iznimno laganih materijala i pomno osmišljene pjene, koja istovremeno pruža udobnost za vrijeme vožnje i sigurnost prilikom padova s bicikla. Unatoč tome, mnogi će rekreativni biciklist radije voziti bicikl bez kacige (posebice na kraćim relacijama) – čime povećavaju mogućnost za opasne ozlijede glave. Valja naglasiti kako je biciklistička kaciga obavezna za mlade bicikliste do 16 godina.

Već smo u prethodnom odlomku naglasili kako na tržištu postoji mnoštvo raznovrsnih oblika kaciga. Nije svaki oblik kacige za svakog vozača bicikla. Nekom će bolje odgovarati jedan oblik kacige, drugi će se biciklist u njemu osjećati neudobno, itd. Najbolji način da saznate koja vam je biciklistička kaciga udobna – je da istu isprobate na svojoj glavi.

Nikako nemojte isprobati samo jedan model, već testirajte nekoliko modela kaciga na glavi. Udobna kaciga ne bi vas trebala zatezati i smetati vam na određenim područjima glave, a istovremeno ne smije biti labava. Dakako, udobna kaciga ne smije stvarati pritisak, a posebno je to važno za rubne dijelove kacige.

Podesivost kacige za bicikliste

Prilikom kupnje kacige za bicikliste važno je znati opseg glave – kako biste mogli pronaći veličinu kacige koja će odgovarati vama. Opseg glave mjeri se odmah iznad ušiju gdje je glava zapravo najšira. Važno je znati kako biciklistička kaciga ima manevarskog prostora, odnosno veličina kacige ima raspon od-do. Podešavanje odgovarajuće veličine moguće je postići pomicanjem kotačića (uglavnom) na stražnjoj strani kacige.

Moderne biciklističke kacige imaju razvijen čitav niz sustava prilagodljivosti kako bi što bolje prianjale glavi biciklista. Uglavnom na kacigama imamo prilike vidjeti sustav podesivog remenja koji se može podešavati do te mjere da vam biciklistička kaciga savršeno odgovara glavi. Labava i neudobna kaciga nije adekvatna zaštita – i toga trebate biti itekako svjesni.

Nakon što ste prema opsegu glave odabrali veličinu biciklističke kacige koja vam odgovara, vrijeme je da kacigu pomoću remenja i kotačića podesite tako da vam savršeno prianja uz glavu. Novi sustavi prilagodbe osmišljeni su tako da se fino podešavanje može izvesti iz jedne točke (čak i za vrijeme vožnje bicikla) pa svakako obratite pažnju na to.

Testiranje savršene veličine kacige možete izvesti jednim jednostavnim potezom. Nakon što fino podesite veličinu kacige samo protresite glavu nekoliko puta u raznim smjerovima. Ako će kaciga nakon trešnje glavom i dalje biti na svojem mjestu – imate ispravnu veličinu kacige. Još jednom naglašavamo – biciklistička kaciga vas ne smije nigdje žuljati i zatezati.

kaciga za bicikliste biciklistička kaciga kaciga bicikl voznja bicikla kaciga kacige biciklisticke biciklisti hr
Photo: Pixabay.com

Prozračnost biciklističke kacige

Prozračnost biciklističke kacige postiže se mnogim otvorima na kacigi. Zahvaljujući tim otvorima moguće je bolje strujanje zraka do glave (i od glave) čime se smanjuje neugodno znojenje i zagrijavanje glave ispod kacige. No, mnogobrojni otvori na biciklističkoj kacigi negativno utječu na aerodinamiku kacige pa ako ste ljubitelj brze vožnje i pazite na aerodinamiku – tražite kacigu sa što manje otvora.

Svi ostali, rekreativci i sportaši, koji težite udobnoj i ugodnoj vožnji – birajte kacigu sa što više otvora. Zadaća otvora na kacigi je osigurati što bolje hlađenje glave za vrijeme vožnje bicikla. Kvalitetno napravljena kaciga ima otvore i s prednje i sa stražnje strane. S prednje strane ulazi svježi zrak te se glava na taj način hladi, dok sa stražnje strane izlazi topli zrak pa se umanjuje zagrijavanje glave.

Otvori na kacigi nažalost vode i do dva problema. Prvi problem je ulazak buba u otvore, što je na mnogim biciklističkim kacigama riješeno postavljanjem zaštitne mrežice unutar otvora. Ako ste skloni ljetnoj vožnji po prirodi – onda svakako uzmite kacigu s mrežicom na otvorima. Drugi problem je prekomjerno hlađenje glave u hladnim danima.

Nošenje biciklističke kacige s mnogobrojnim otvorima u zimskim mjesecima omogućava hladnom zraku da dopire direktno do vaše glave. Nažalost, to nije dobro jer je glava predio tijela koji se najbrže hladi i gdje gubimo najviše topline. Kako biste spriječili hlađenje ispod kacige na raspolaganju imate razne potkape koji se mogu staviti ispod kacige. Preporuka je da uzmete potkape koje se brzo suše jer do određenog znojenja glave će sasvim sigurno doći.

Biciklistička kaciga male težine

Tehnologija izrade biciklističkih kaciga posljednjih je godina znatno napredovala u svim pogledima. Od toga da imamo lakše i bolje materijale, preko veće aerodinamičnosti kaciga i posebno osmišljenih oblika za bolju zaštitu pa sve do lakog podešavanja i veće udobnosti. Kacige su znatno napredovale i danas pružaju bolju zaštitu no ikada prije.

Pravilo da robusnija i teža kaciga bolje čuva glavu – više ne vrijedi. Danas imamo razvijene iznimno kvalitetne pjenaste materijale koji se odlikuju iznimno malenom težinom, a ujedno pružaju gotovo 100% sigurnu zaštitu. Dakako, ni s kacigom na glavi niste u potpunosti zaštićeni od ozljeda glave – i toga morate biti itekako svjesni.

Lagana biciklistička kaciga povećati će udobnost bicikliranja i pružiti osjećaj ugode “kao da ni nemate kacige na glavi”. Bez obzira na malu težinu ta će vam kaciga osigurati vrlo dobru zaštitu glave. Nažalost, kacige iznimno malene težine uglavnom su i nešto skuplje – pa ćete za udobnost morati izdvojiti pokoju kunu više.

kaciga kako održavati biciklističku kacigu vožnja bicikla s kacigom na glavi zaštita biciklista
Photo: Pixabay.com

Treba li vam nova biciklistička kaciga?

Ako još nemate biciklističke kacige, a planirate voziti nešto duže rute biciklom – vrijeme je da nabavite svoju prvu biciklističku kacigu. Iako kaciga nije obavezna oprema biciklista (ako imate više od 16 godina) u mnogim se situacijama može pokazati kao sigurna zaštita od opasnih ozljeda glave. Stoga, preporuka je da bicikl vozite s kacigom na glavi.

U slučaju da već imate više godina biciklističku kacigu, razmislite o zamjeni iste. Proizvođači kaciga preporučuju da biciklističku kacigu zamijenite svakih 5 godina. Iako je kaciga otporna na razne vremenske uvjete, s godinama kaciga gubi svoje svojstva – i postaje manje udobna i manje sigurna. Dakle, ako je vaša biciklistička kaciga starija od 5 godina – vrijeme je za kupnju nove.

Jeftine kacige mogu se nabaviti već za 100 kuna na više, što i nije tako veliki trošak – uzmete li u obzir da kaciga štiti vaše zdravlje. Dakako, preporuka je uzeti nešto skuplju kacigu koja će biti udobnija, ali i pružati znatno veći nivo zaštite prilikom padova. No, finalni odabir je na vama. U svakom slučaju preporučujemo kupnju neke od kaciga i savjetujemo da biciklistička kaciga bude uvijek na vašoj glavi prilikom vožnje bicikla.

Vozite li bicikl s kacigom i koliko je stara vaša biciklistička kaciga? Napišite ispod u komentare.